Volg hier de Online info-sessie ‘Het Geheim Van Een Verbouwing Zonder Stress En Teleurstelling’

9 aspecten waar je bij stil moet staan voordat je start met verbouwen

start met verbouwen

Verbouwen kan een spannende, maar ook uitdagende onderneming zijn. Hoe beter voorbereid je bent, hoe meer zekerheden je kunt inbouwen. Je kent het gezegde wel: ‘goed begonnen is half gewonnen’. In deze blog gaan we dieper in op enkele belangrijke aspecten die vaak over het hoofd worden gezien voordat een verbouwingsproject van start gaat. We begrijpen dat verbouwen complex kan aanvoelen en dat het combineren met een druk dagelijks leven een uitdaging is. Daarom hebben we deze lijst samengesteld met 9 tips om je te helpen vanaf het begin de juiste keuzes te maken, zonder dat je daar tijdrovend onderzoek voor hoeft te doen of bouwervaring voor moet hebben. Zo kun je meteen, wanneer je start met verbouwen, de goede richting inslaan!

Deze 9 tips bieden waardevolle inzichten om die eerste stap te zetten in je renovatietraject.

1. Ga na of je klaar bent voor een verbouwing

Het gaat er eigenlijk niet om of je er al klaar voor bent, het gaat erom hoe belangrijk jij het vindt om in een heerlijk huis te wonen. Klaar zijn voor een verbouwing is een beetje een illusie. Niemand zit te wachten op verstoringen van het dagelijkse leven. En inderdaad, een werfperiode brengt bepaalde ongemakken met zich mee, ook al valt dit zeker mee als je ervoor kiest om je verbouwproject integraal uit te besteden.

Als je een verbouwing uitstelt, terwijl de kwaliteit van leven eigenlijk heel belangrijk voor je is, kies je er ondertussen wel voor om toegevingen te doen. Misschien erger je je wel dagelijks aan het geluid van de televisie of games. Of heb je geen plek waar je ongestoord kunt thuiswerken? Of baal je er iedere ochtend van dat je op elkaars lip staat in de badkamer en heb je het gehad met die onpraktische keuken?

Vergeet niet: de zaken die je nu storen aan je woning, blijven de komende jaren ook knagen. En dat geeft ook een stuk woonstress. De vraag is: wil ik op korte termijn wat ongemak tolereren of blijf ik op lange termijn geconfronteerd worden met ergernissen?

2. Maak inspiratie- en moodboards

start met verbouwen moodboard

Vaak word je bedolven onder trends en interieurstijlen op Instagram, tv-programma’s of in woonmagazines. Laat jezelf niet in een ‘hokje’ duwen. Achter trends zitten vaak marketingmachines die eigenlijk eerder kleuren opdringen dan kijken naar je persoonlijke home-feeling. Er is niets mis met eens met de stroom mee te gaan, maar ga vooral af op waar je je goed bij voelt. Je kunt bijvoorbeeld een Pinterestbord aanmaken, per woonzone die je wilt aanpakken. Ben je geen Pinterest- of moodboardspecialist? We hebben ook klanten die een inspiratiebord in de keuken ophangen. Of gewoon wat ezelsoren aan magazines werken ook al.

Wat als je als koppel tegenstrijdige belangen hebt? Het sluiten van compromissen voor een woning tussen twee verschillende smaken of wensen biedt vaak geen bevredigend eindresultaat, een soort vis noch vlees situatie. Wij raden onze klanten aan dat iedere partner één joker mag inzetten.

3. Stel een Woning Wishlist samen

Mensen met een huis kunnen in twee categorieën worden verdeeld. De eerste groep moddert maar wat aan met hun interieur omdat ze zelf de oplossing niet zien. Ze vinden het voortraject van een verbouwing erg lastig en stellen zichzelf vaak de volgende vragen: wat als ik zelf niet weet wat ik wil? Wat als ik iets kies dat binnen 2 jaar al niet meer passend is? Ik kan zoveel kanten op met mijn woning, wat is nu de beste oplossing?

Ben jij ook iemand die al 101 plannetjes heeft getekend? Je wordt er eigenlijk een beetje moedeloos van, want hoeveel je je plan ook draait en keert, je ziet de oplossing niet. Laat het een troost zijn: dat is eigenlijk vrij logisch. Het vraagt immers om opleiding en ervaring om met een andere blik naar je woning te kijken. We zijn allemaal gewoontediertjes en blijven daardoor in dezelfde situatie ‘hangen’.

De tweede groep huiseigenaars noteert anderzijds hun noden en wensen en laten een woonspecialist de oplossing uit zijn mouw schudden. Een ontwerper brengt je in aanraking met nieuwe invalshoeken en laat andere oplossingen zien. Dit leidt vaak tot een andere invulling van woonzones dan je in eerste instantie zou verwachten.

Het enige dat jou rest is het samenstellen van je persoonlijke Woning Wishlist en dat gaat makkelijker dan je denkt!

Het is misschien wat ouderwets, maar houd gedurende een aantal weken een dagboek bij over 3 topics:

  • Wat stoort je nu, wat zou je willen veranderen?
  • Wat vind je nu al fijn aan je huis? Dit kan ook iets kleins zijn zoals die oude tegelvloer in de hal waar je nog steeds verliefd op bent.
  • Voor je wensenlijst: wat maakt dat je je in je woning thuis kunt voelen en op adem kunt komen? Denk aan hobby’s, leefpatronen en gezinssamenstelling. Kook je bijvoorbeeld graag aan een groot eiland of heb je liever de keuken uit het zicht?

Vind je het lastig om je prioriteitenlijstje samen te stellen? Lees dan ons blog dat we schreven over het maken van renovatieplannen.

4. Kies voor een ontwerpplan bij een grondige renovatie

ontwerpplan starten met verbouwen

Wij zien regelmatig dat mensen met een eigen huis zich afvragen of het de investering waard is om een interieurontwerp te laten maken, omdat ze niet weten of het enige meerwaarde heeft, of zelfs niet overwegen dat dit een optie is. Velen denken namelijk dat een aannemer meteen aan de slag kan, zonder eerst een degelijk vooronderzoek uit te voeren.

Voor een deel klopt dat ook, als we tenminste enkel over interieurstyling spreken. Dan is een ontwerper geen vereiste. Denk aan een nieuw kleurtje op de muur of een mooi meubelstuk. Je kunt de schilder dan prima aansturen, zonder dat je een gedetailleerd dossier nodig hebt. Al kan het uiteraard wel handig zijn om van een professional advies te krijgen. Dit helpt bij het doorhakken van knopen, het voorkomen van een eventuele verkeerde aanpak, en het biedt mogelijkheden die je zelf nooit had bedacht. Ben je echter zelf creatief en heb je aanleg voor interieur? Dan kan je zelf aan de slag.

Wanneer het echter om een grondige renovatie gaat, raden wij je altijd een ontwerpplan aan. Het gaat dan immers over veel meer dan styling. Ruimtelijke indeling, bouwtechnische ingrepen en technieken nemen een prominente plek in je verbouwing in.

Een ontwerp biedt je de volgende voordelen:

1. Je krijgt frisse perspectieven en creatieve oplossingen die je zelf misschien niet had bedacht.

Een interieurarchitect houdt niet alleen rekening met jouw noden en wensen, maar hij/zij verruimt ook je blik. Nieuwe inzichten en out-of-the-box-concepten maken dat de puzzel op zijn plaats valt. Wat helpt is dat een ontwerper, in tegenstelling tot de meeste huiseigenaars, geen emotionele band heeft met het gebouw. Als huiseigenaar ben je immers grotendeels een gewoontedier in je eigen huis. We houden allemaal van wat vertrouwd is, en daarom draaien we ook vaak in rondjes als we zelf plannen tekenen. Het zou dan ook zonde zijn als je een grote investering in een verbouwing doet, maar niet het maximale uit je woning haalt.

2. Een interieurontwerper helpt bij het opstellen van een totaalplan of masterplan voor de woning.

Met masterplan stelt je in staat om gefaseerd te verbouwen, wat handig is als je in het huis wilt blijven wonen tijdens de werkzaamheden. Dit plan helpt ook om toekomstige renovaties te plannen en kosten over tijd te spreiden, bijvoorbeeld door voorbereidende werkzaamheden te doen voor toekomstige fasen.

3. Een interieurontwerper maakt gedetailleerde uitvoeringsplannen voor aannemers en vakmensen.

Deze plannen bevatten belangrijke details zoals maatvoering, positionering van technieken en uitlijningen van vloeren, wanden en plafonds, zaken die essentieel zijn voor de correcte uitvoering van de verschillende bouwonderdelen. Deze documenten zijn ook nuttig bij eventuele onenigheden tijdens de renovatie, als bewijs van wat er oorspronkelijk overeengekomen was.

Meer lezen over de meerwaarde van een ontwerpplan? Lees dan ons blog ‘Interieurontwerp laten maken: heeft het een meerwaarde voor je verbouwing?

Ook bij kleinere verbouwingen kan een ontwerpplan van pas komen. In het blog over een totaalpartner voor kleine verbouwingen lees je er alles over.

5. Kiezen voor een architect of een interieurontwerper

Wil je vooral je ruimtelijke indeling verbeteren en komaf maken met te veel gangen en kamers? Wil je meer binnen-buiten gevoel met een nieuwe aanbouw? Dan kun je zeker een beroep doen op de expertise van een interieurteam. Zo kijkt een interieurspecialist van binnen naar buiten naar je woning, zodat het plaatje klopt en matcht met je wensen. De focus ligt op een optimale woonflow, interieurbeleving en lifestyle. Onze ervaring leert dat architecten meer onderlegd zijn in de architectonische look & feel van je woning, maar minder gefocust zijn op interieurbeleving en het optimaliseren van je woonruimte.

Is er voor één van deze ingrepen een bouwaanvraag nodig? Dan komen beide van pas! De interieurarchitect kan je plannen uitwerken en een architect kan dan zorgen voor de afhandeling van je bouwaanvraag.

Het goede nieuws is: je hoeft bij InterieurKabinet niet te kiezen. Wij informeren ons vooraf over wat wettelijk is toegestaan en werken samen met een partnerarchitect die de bouwvergunningsaanvraag voor jou afhandelt. Wij leveren de plannen aan de architect en doen de debriefing. Je hoeft je dus zelf niet te bekommeren om alle verplichtingen. In onze aannemingsofferte voorzien wij ook de nodige posten voor ingenieurstudie, veiligheidscoördinatie, het EPB-verslag en de 10-jarige aansprakelijkheidsverzekering.

Wil je gedetailleerde informatie over dit onderwerp? Lees dan ons blog ‘Kiezen tussen een architect of interieurontwerper?

6. Besluit of je wil focussen op interieurbeleving of BENOVEREN

BENOveren staat voor ‘Beter Energie Overstijgend renoveren’. Het is een concept in België dat verwijst naar het renoveren van een bestaande woning met als doel deze energiezuiniger en milieuvriendelijker te maken. Het doel van BENOveren is om de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren door middel van verschillende renovatiemaatregelen, zoals isolatie, ventilatie, het gebruik van energiezuinige technologieën en hernieuwbare energiebronnen.

De Vlaamse overheid heeft een ‘Klimaatstrategie 2050’. Het doel is maximaal in te zetten op duurzaam renoveren door hernieuwbare energiebronnen en energiebesparende ingrepen. De focus ligt hierbij op oudere woningen. Wanneer deze worden verkocht, heb je als nieuwe eigenaar een verplichting om naar een bepaald energiepeil toe te werken. Dit wordt ook wel de renovatieverplichting genoemd.

Maar ook als je gewoon in je huis blijft en deze renoveert, wil je stilstaan bij je ecologische voetafdruk. Wil je ‘top of the bill’ energetische oplossingen integreren? En droom je stiekem ook van die high-end keuken? Misschien is beide voor jou een moeilijk financieel verhaal. Hierdoor kom je in tweestrijd: ben je ecologisch onverantwoord bezig als je hier de gulden middenweg in zoekt?

Dan komen we eigenlijk bij een heikel punt. Vaak krijgen mensen met een passiefhuis (een zeer energiezuinig gebouw dat is ontworpen om het energieverbruik tot een minimum te beperken) een goede stempel: ‘wow, je bent ecologisch verantwoord bezig, zeg’! Wij vinden echter dat een ecologische voetafdruk in zijn geheel bekeken dient te worden. We zien mensen met een minder goed gerenoveerde woning die alles met de fiets doen, hun vakanties binnen rijafstand houden, quasi vegetarisch eten, etc. En je hebt mensen met een ultiem energiezuinig passiefhuis, die regelmatig over en weer vliegen naar hun buitenverblijf in Spanje, alle verplaatsingen met de auto doen, en niet vies zijn van dagelijks een flinke portie vlees.

Uiteraard is dit erg zwart-wit gesteld en zijn er allerlei schakeringen. Maar we vinden dat je mensen niet enkel mag afrekenen op het energielabel van hun huis om te bepalen of ze ecologisch verantwoord bezig zijn. ‘The best of both worlds’ kan misschien ook voor jou werken.

Wil je meer te weten komen over BENOveren en in hoe je kunt bepalen welke keuzes het beste bij jouw behoeften passen? Lees dan ons blog ‘Renovatieverplichting voor residentiële gebouwen; ga je voor EPC-label D of beter?

7. Bepaal wat jouw investeringsbereidheid is

Bij het renoveren van een woning komt meer kijken dan alleen het kiezen van de juiste kleuren of materialen. Een cruciaal aspect is de ‘investeringsbereidheid’. En waarom spreken we over investeringsbereidheid en niet over investeringsbudget?

Als ze jou de vraag stellen: “Wat wil je betalen aan je woningrenovatie?” Dan vind je dat mogelijk moeilijk te beantwoorden. Je hebt nog geen plan, je weet niet wat er allemaal moet gebeuren en welke materialen er gebruikt worden, etc. Dus hoe kan je daar dan een bedrag tegenover zetten?

Daarom kan je de vraag beter anders stellen. Wat is een woning die helemaal als thuiskomen aanvoelt voor je waard? En welke elementen zijn dan belangrijk? Het is een beetje zoals een auto kopen; je weet wel of je er 30.000 euro aan wil uitgeven of eerder richting de 100.000 euro. Misschien droom je wel van een dure sportwagen. Ook al weet je mogelijk nog niet welk merk je wil, je voelt toch aan wat je wil investeren in zo’n belangrijke aankoop. En dat geldt ook voor een renovatie.

Door je te focussen op wat wel kan in plaats van niet, en door de mindset “hoe kan het wel komen?” aan te nemen, kan je ver komen. Stel jezelf ook de vraag of je puur wil investeren in je huis als opbrengsteigendom of dat levenskwaliteit ook een toegevoegde waarde is. Wat is het oplossen van woonergernissen je waard? Investeringswaarde is geen eenvoudige ‘1+1’ optelsom, omdat je niet alleen het financiële aspect hebt, maar ook levenskwaliteit een grote bonus betekent en waarde biedt.

Wat de verkoopwaarde van je huis bepaalt, varieert bovendien ook met de jaren en onze levensgewoontes. Het is dus een risico om te focussen op welk woonelement een grote terugverdienwaarde heeft en welk niet. Zo werd in de jaren ’90 elke villa van een dubbele garage voorzien: want een garage was toch een belangrijk iets bij een eventuele latere verkoop. Misschien is het herkenbaar, maar ondertussen zijn die garages eerder een verzameling van fietsen, grasmaaiers, golfzakken en wasmanden op de grond. Dit heeft vooral te maken met het feit dat onze mobiliteit is gewijzigd en we ons op andere diverse manieren verplaatsen, niet enkel met de auto. Hiermee willen we niet zeggen dat wanneer je een autoliefhebber bent, je niet voor een ruime garage mag kiezen! Het punt dat we willen maken is: kies eerder voor je eigen woonkwaliteit in plaats van te focussen op wat marktwaarde-verhogend werkt. Tegen de tijd dat je je woning misschien ooit wil verkopen, zijn er toch weer nieuwe tendensen.

8. Kies een renovatiemethode die bij jou past

verbouwmethode kiezen

Hoe kies je een verbouwbedrijf dat bij je past? Er is zoveel keuze, waardoor het vaak lastig is om door de bomen het bos te zien. Hierdoor gaan velen met de eerste de beste aannemer in zee, vaak zonder zich te verdiepen in welke aanpak het beste bij hen past. Er is geen goed of fout: je moet zelf bepalen wat je belangrijk vindt en op basis daarvan een verbouwpartner kiezen.

Om je op weg te helpen, lichten we verschillende methoden toe om een verbouwing aan te pakken:

  • Je doet alle renovatieklussen zelf en gaat aan de slag met koopjes uit voorraad leverbaar zijn.
  • Je tekent met een gratis app zelf je interieur uit en besteedt de werken uit aan klusjesmannen.
  • Je zoekt voor elke opdracht afzonderlijke partijen, stuurt iedereen zelf aan en controleert het werk zelf.
  • Je werkt met diverse aannemers en huurt ook een bouwcoördinator in voor de aansturing en communicatie.
  • Je wordt volledig ontzorgd, het renovatietraject wordt op hoog niveau uitgevoerd en de afspraken over tijd en budget worden gerespecteerd.

Afhankelijk van het type huiseigenaar dat je bent, zal de ene manier van werken je meer aanspreken dan de andere. Het is belangrijk dat je een methode kiest die voor jou het meest geschikt is. Je bepaalt zelf wat je belangrijk vindt en hoe je het wil aanpakken.

Bij InterieurKabinet renoveren we volgens de laatste methode. Dat betekent dat wij een fullservicebouwteam zijn, een totaalconcept van ontwerp tot uitvoering. Veel van onze klanten krijgen de kriebels van tijdverspilling, een doolhof van vergunningen en bouwtechnische evoluties. Ze willen ontzorgd worden onder het mom van ‘ik heb wel wat anders aan mijn hoofd’. Hun focus ligt niet op de goedkoopste aanbieding, maar op een oplevering die aan hun verwachtingen voldoet.

Nu delen we graag nog een belangrijke ervaringstip met je: veel bedrijven beweren dat ze beide aspecten in handen hebben: ontwerpen én realiseren. Maar hoe weet je of dat waar is? Daarvoor is er eigenlijk een heel eenvoudig criterium: kijk of de aannemer vanaf het begin aanwezig is bij de ontwerpgesprekken. Als de vakman of werfleider pas opduikt nadat de ontwerpplannen al op tafel liggen, leidt dit vaak tot misverstanden en ongewenste aanpassingen. En aanpassingen gaan vaak gepaard met stress, vertragingen en meerkosten. En dat wil je juist voorkomen…

Lees in ons blog over hoe je een verbouwing aanpakt meer over de verschillende verbouwmethodes en wat de voor- en nadelen deze met zich meebrengen.

9. Kies in hoeverre je een high-end renovatie wilt

Misschien herkenbaar voor jou: je bent iemand die waarde hecht aan een fijne lifestyle, maar je ziet dat nu niet terug in je woning. Je huis heeft een gedateerd interieur en een indeling die niet meer passend is. De nood is hoog. Dus vraag je je af of een high-end renovatie iets voor jou is.

Vooral wanneer je in een fijne buurt woont en niet van plan bent om te verhuizen, is het goed om een high-end renovatie te overwegen. Je zoekt dan liever naar een oplossing in je huidige woning.

Kies bovendien altijd voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Je kunt beter drie kamers tot in de puntjes laten afwerken, dan dat je hele huis maar half wordt gedaan. In het laatste geval blijf je met het gevoel zitten dat je op een bouwplaats woont. Het is dus een belangrijke afweging die je kunt maken als je naar een bepaald investeringsbudget wilt toewerken.

Aan de andere kant: als je van plan bent je woning binnen het jaar te verkopen, moet je je afvragen of die dure keuken zich wel terugverdient. Misschien is het beter om het bij een basisafwerking te houden. Dus high-end is zeker een win als je het op de langere termijn bekijkt.

Conclusie

In deze blog hebben we diepgaand de 9 essentiële aspecten onderzocht waar jij rekening mee moet houden voordat je start met een verbouwen. Na het lezen van dit blog weet je precies hoe cruciaal het voorbereidingsproces is voor het succes van een renovatie en dat het belangrijk is om jezelf en je wensen goed te kennen.

Welke verbouwmethode je ook kiest en of je nu gaat voor een totale make-over of subtiele aanpassingen, het is belangrijk dat de beslissingen die je neemt, resulteren in een thuis waar je je echt comfortabel en gelukkig voelt!

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel.

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel. Wij geloven erin dat een verbouwing zonder stress en gedoe mogelijk is en doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat een renovatie zo soepel mogelijk verloopt. In dit blog hebben we de zes belangrijkste punten waarmee wij verbouwen zonder stress mogelijk maken op een rijtje gezet, maar we doen dit op nog veel manieren! Wil je daar meer over te weten komen? Download dan nu ons gratis e-book ‘De 5 Sleutels Voor Een Stijlvolle Woningrenovatie’.

Gerelateerde artikelen