Een verbouwing kan erg complex zijn en vraagt om een aanzienlijke investering. Het is dan ook essentieel dat je een betrouwbare partner kiest voor jouw project. Toch zien we dit nog vaak misgaan. Veel mensen maken dezelfde fout en gaan in zee met de eerste de beste aannemer. Letterlijk. Ze zien een bestelwagen bij de buren staan en hangen even later al aan de telefoon met een aannemer die ze van haar noch pluimen kennen. Of ze vissen de lokale reclamefolder uit de papiermand en draaien het eerste nummer dat hun blik vangt. Maar hoe doe je dat dan; de juiste aannemer zoeken en vinden? In dit blog geven we je tips en een handige checklist, zodat jij zorgeloos de verbouwperiode doorkomt.
Inhoud
Aannemer zoeken
We begrijpen heel goed dat veel mensen snel een aannemer kiezen, zonder verdere opties te verkennen. Het leven staat immers niet stil. Je wil geen getreuzel, maar actie. En dus pak je de telefoon en bel je naar het bedrijf dat je voorbij hebt zien komen. Verstandig is het echter niet. De keuze om te renoveren is een grote, belangrijke beslissing die je niet tussen de soep en de patatten neemt. Je koopt toch ook niet zomaar een auto, zonder je erin verdiept te hebben?
Om je op weg te helpen bij het zoeken van een aannemer hebben wij een aantal tips voor je en hebben we aan de hand daarvan een ‘Kies de juiste aannemer’-checklist voor je opgesteld.
Een betrouwbare aannemer vinden
Iedereen wil een betrouwbare aannemer. En dat is niet gek, want iedereen kent wel iemand met een horrorverhaal over verbouwingen. In proces liggen met de aannemer, opdraaien voor andermans fouten, maanden vertraging oplopen. Kortom: miserie en ellende. En toch wil je niet nóg een zomer wachten op je dressingroom, mancave of aanbouw.
Maar een aannemer zoeken en kiezen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want wie is ‘betrouwbaar’? Informeer je uitvoerig en altijd bij meerdere partijen voordat je een beslissing maakt. Om je op weg te helpen, delen we graag een aantal tips met je.
1. Schakel een erkende aannemer in
Wanneer je zoekt naar een betrouwbare verbouwpartner, is het belangrijk dat je zoekt naar een erkende aannemer. Een erkende aannemer is iemand die voldoet aan de huidige kwaliteitsnormen en voorwaarden op het gebied van technische bekwaamheid, financiële draagkracht en professionele integriteit.
2. Vermijd prijzen die te mooi zijn om waar te zijn
Vind je een aannemer die erg mooie prijzen aanbiedt voor hetgeen wat jij graag wilt realiseren? Dan is het vaak te mooi om waard te zijn. Het kan zomaar zijn dat niet alle werken op de offerte staan vermeld, die naderhand wel in rekening worden gebracht waardoor je renovatie duurder uitvalt dan dat je had verwacht. Zorg er dus altijd voor dat je gedetailleerde, transparante offertes opvraagt bij meerdere partijen. Hierover lees je meer in ons blog ‘Hoe kan ik correct offertes van aannemers vergelijken?’
3. Vermijd grote voorschotten
Wees voorzichtig met aannemers die grote betalingen vooraf vragen. Werk je met losse partijen en gaat bijvoorbeeld de dakdekker failliet, dan is dat erg vervelend maar niet het einde van de wereld. Kies je voor een aannemer die alles regelt, dan kan het bij een faillissement zo zijn dat je volledige project stil komt te staan. Je hebt mogelijk al veel geld geïnvesteerd, zonder dat je daar wat van terugziet. Het is daarom belangrijk dat je voorschotten beperkt tot maximum 30% van het totaalbedrag.
4. Wees kritisch met kwaliteitslabels
Vaak zijn kwaliteitslabels in het leven geroepen door commerciële organisaties. Vertrouw dus niet blindelings op kwaliteitslabels. Ze kunnen een indicatie zijn, maar het is essentieel om breder onderzoek te doen en meerdere aspecten te overwegen bij het selecteren van een betrouwbare aannemer.
5. Check garanties en verzekeringen
Check altijd of je aannemer de nodige verzekeringen heeft en garanties biedt, zodat je gerust kunt zijn als er mogelijk iets voorvalt op de werf. Ook kun je hiermee meerwerk voorkomen en jezelf indekken wanneer er gebreken zijn die pas jaren na de werken opduiken. Meer hierover lees je in ons blog ‘Garantie op je verbouwing: voorkom problemen en stress’.
6. Hou het zakelijk
Veel mensen hebben na weken of maanden een vriendelijke of zelfs hartelijke band ontwikkeld met hun aannemer. Maar laat die vriendschappelijke sfeer geen rem zijn om vooral uitstekend werk en vakmanschap van je aannemer te verwachten.
7. Check ervaringen en referenties
Wanneer je een aannemer zoekt, is het belangrijk om te checken of deze aantoonbare ervaring en positieve referenties heeft. Google bijvoorbeeld de naam van het bedrijf en check hoeveel en wat voor beoordelingen deze heeft gekregen. Komen er alleen maar slechte referenties naar boven, dan wil je waarschijnlijk nog even doorzoeken.
8. Check de kwaliteit van het werk
Voordat je een aannemer kiest, is het goed om voorbeelden van eerder werk op te vragen of portfolio’s te bekijken, zodat je een idee krijgt van de kwaliteit van het werk van de aannemer. Dit kan je helpen om te bepalen of de voorbeelden voldoen aan jouw verwachtingen.
9. Zorg voor goede communicatie
Tenslotte is een goede communicatie essentieel. Kies een aannemer die open staat voor communicatie en die bereikbaar is gedurende het hele project. Duidelijke en tijdige communicatie voorkomt misverstanden en stress. Kies je bijvoorbeeld voor een totaalpartner, dan heb je slechts één aanspreekpunt. Je hebt één partner die verantwoordelijk is voor jouw project. Werk je met meerdere aannemers en specialisten? Dan kunnen er al snel problemen en complicaties ontstaan, met eindeloze discussies en een uitlopende renovatie als gevolg.
‘Kies de juiste aannemer’-checklist
Je weet nu precies waar je op moet letten wanneer je een aannemer zoekt. Om het je gemakkelijk te maken, zetten we onze tips nogmaals overzichtelijk voor je op een rij in onze ‘Kies de juiste aannemer’-checklist:
- Schakel een erkende aannemer in
- Vermijd prijzen die te mooi zijn om waar te zijn
- Vermijd grote voorschotten
- Wees kritisch met kwaliteitslabels
- Check garanties en verzekeringen
- Hou het zakelijk
- Check ervaringen en referenties
- Check de kwaliteit van het werk
- Zorg voor goede communicatie
Tot slot
Wees streng in je selectie: daarvan pluk je de vruchten. Het gaat tenslotte om jouw droom, en jouw geld! Sta bovendien eerst stil bij je noden en stem je plannen daarop af. Want wat je collega of je buurman wil in een verbouwing, is geen antwoord op jouw wensen en prioriteiten. Iedereen heeft zijn eigen gewoontes, beschikbare tijd en investeringsbudget. Laat de goedbedoelde adviezen dus waar nodig naast je liggen en kies voor hetgeen wat voor jou goed voelt en wat past bij jouw project.
Veel succes met het zoeken van een aannemer en het maken van een keuze die voor jou werkt!