De betonstop, een dreigende term die al een aantal jaren in de lucht hangt. Het klinkt als een straf voor de Belgen die geboren worden met een baksteen in de maag. Die baksteen ligt ondertussen niet alleen zwaar op onze maag, maar weegt ook door op de grond. De bodem in dit land is verzadigd. Voor we paniek zaaien of halsoverkop noodplannen bedenken, is het misschien goed om te weten wat dit allemaal inhoudt. Eerst en vooral: zo snel zijn we er nog niet want het wordt opgesplitst in twee fasen. Vanaf 2025 mag er maximum 3ha grond per dag bebouwd worden. Dat lijkt (en ìs) nog steeds veel. Als je weet dat we vandaag gemiddeld 6à7ha per dag volbouwen, is er nog een lange weg te gaan. In 2040 gaat de definitieve stop in en mag er geen open ruimte meer bebouwd worden. Verwarrend misschien, maar dit wilt niet zeggen dat er niet meer gebouwd mag worden. ‘Betonstop’ is eigenlijk een foute term, die niet eens terugkomt in het BRV (Beleidsplan Ruimte Vlaanderen).
Verhogen & verzachten
Iedere nieuwe steen die (vanaf 2040) gelegd wordt zal op een reeds bestaande bouwgrond moeten zijn. Met andere woorden gaat renovatie de toekomst worden. Gebouwen die niet meer te redden vallen, zullen gesloopt worden en op die manier toch nieuwbouw worden. Omdat er nood is aan meer vrije ruimte gaan we in de hoogte moeten werken en leren denken in laagjes. Verder gaat de verharding teruggedrongen worden door de bebouwde oppervlakte te “verzachten”. Voor je terras of oprit kunnen waterdoorlatende materialen gebruikt worden. Ook groendaken kunnen een oplossing bieden. Deze ingrepen dienen vooral om wateroverlast tegen te gaan.
Betonstop flop?
De betonstop moest een van de grootste maatregelen op gebied van klimaat worden van de Vlaamse regering. Desondanks werd dit plan in maart doorgeschoven naar de volgende regering. Dit uitstel mag dan wel geen afstel zijn, het heeft wel een omgekeerd effect veroorzaakt. De resterende open ruimte in Vlaanderen verdwijnt in sneltempo. Zowel uit ecologisch als economisch standpunt is dit volledig tegen onze eigen winkel. De betonstop is niet alleen goed voor onszelf, maar nog meer in het belang van de komende generaties. Door woongebieden te concentreren en meer open ruimte te behouden verbeteren we de infiltratie van regenwater, kunnen we de klimaatdoelstellingen halen en (een deel van) het mobiliteitsprobleem oplossen. We moeten de betonstop als een kans zien om creatief om te springen met wat we al hebben. Zo is het de bedoeling dat de lintbebouwing stopt & zelf teruggedrongen wordt. We gaan het gezelliger maken door wat dichter op elkaar te wonen. Realistisch renoveren is dus de boodschap! Dé toekomst is jouw toekomst… en die van ons allemaal.