Het proces van een verbouwing is opgedeeld in verschillende cruciale loten die elk hun eigen specialisatie en aandacht vereisen (in dit blogartikel lees je alles over de verschillende onderdelen). Na de werfvoorbereiding, werfinrichting, afbraak, ruwbouw, technieken, wanden, plafonds en vloeren besteden we aandacht aan het binnenschrijnwerk. Onderstaande opsomming dient als een verhelderende gids om het offerte document beter te begrijpen, waarbij we in deze blog dieper ingaan op het stuk binnenschrijnwerk.
Inhoud
Goed om te weten vooraf
Alle onderstaande bedragen zijn exclusief BTW. Heb je een woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je 6%, anders reken je 21% boven op de prijs.
Maatwerk keuken
Maatwerk keukens zijn keukens die speciaal zijn ontworpen en gebouwd om aan de unieke behoeften en wensen van mensen te voldoen. In tegenstelling tot standaardkeukens, die vaak in massa worden geproduceerd en beperkte aanpassingsmogelijkheden bieden, kunnen maatwerk keukens volledig worden aangepast.
Omdat de keuken op maat is gemaakt, kun je een uniek ontwerp verwachten dat perfect past bij de stijl en indeling van jouw huis. Je hebt ook een optimaal ruimtegebruik en ze worden ontworpen om de beschikbare ruimte maximaal te benutten.
Bij maatwerk heb je de keuze uit een breed scala aan materialen, afwerkingen en accessoires, waardoor de kwaliteit vaak hoger is dan die van standaardkeukens. Van de indeling tot de kleur van de kastjes en het type aanrechtblad, alles kan worden aangepast aan je persoonlijke voorkeur.
Wat maakt een keuken duurder?
De kosten van een keuken kunnen variëren op basis van verschillende factoren. Hier zijn enkele van de belangrijkste elementen die de prijs van een keuken omhoog kunnen stuwen:
- Hoogwaardige materialen: Het gebruik van premium materialen zoals marmeren aanrechtbladen, gelakte kasten en roestvrijstalen apparaten kan de kosten aanzienlijk verhogen.
- Maatwerk: Op maat gemaakte kasten en aanrechtbladen zijn vaak duurder dan standaardopties.
- Technologische snufjes: Ingebouwde smart home-technologie, zoals slimme kranen, verlichting en apparaten, kunnen de prijs opdrijven.
- Arbeidskosten: Gespecialiseerde vakmensen en gecertificeerde installateurs zijn vaak duurder maar leveren meestal beter werk af.
- Aantal apparaten: Hoe meer apparaten en extra functies (zoals een wijnkoeler, dubbele oven, etc.), hoe hoger de kosten.
- Complexiteit van de indeling: Een complexe indeling met veel hoeken en speciale functies zoals een kookeiland kan de installatiekosten verhogen.
Wat maakt een keuken goedkoper?
- Standaard materialen: Het gebruik van goedkopere materialen zoals laminaat voor aanrechtbladen en MDF voor kasten kan kosten besparen.
- Prefab units: Vooraf gemaakte of modulaire keukenunits zijn vaak goedkoper dan maatwerk.
- Eenvoudig ontwerp: Een eenvoudige lay-out zonder veel extra’s zal minder kosten.
- Beperkte apparaten: Het minimaliseren van het aantal apparaten en extra functies kan ook kosten besparen.
Maatwerk keukens zijn dus vaak duurder dan standaardkeukens vanwege de extra arbeid en materialen die nodig zijn. Wij voorzien een budget voor aankoop keuken van 30.000 euro, waarvan 20.000 euro voor de kasten en werkbladen en 10.000 euro voor de toestellen. Let op: voor de toestellen betaal je steeds 21% BTW.
Heb je nood aan een grote keuken en/of meer high-end afwerkingsmaterialen, dan dien je aan een budget te denken tussen de 50.000 en 75.000 euro.
Omgekeerd kan je ook een project budgetair haalbaar maken door voor die standaard keuken te kiezen. Prio dient altijd te zijn dat je woning bouwtechnisch in orde is en de technieken up tot date. Een keuken uit een budgetketen kan dan een mooi compromis vormen om toch met je woondroom aan de slag te gaan.
Trappen
Trappen in een woning zijn niet alleen functioneel maar kunnen ook een esthetisch element toevoegen aan het interieur. Er zijn verschillende soorten trappen waarbij de rechte trap de meest eenvoudige en veelvoorkomende vorm is. De L-vormige trap maakt een bocht van 90 graden. Een U-vormige trap maakt een bocht van 180 graden en is ideaal voor woningen met beperkte ruimte. Verder heb je nog de spiraaltrap die draait om een centrale as en ideaal is voor zeer beperkte ruimtes. Je kan ook kiezen voor een zwevende trap, waarbij de treden slechts aan één kant bevestigd zijn, wat een moderne en luchtige uitstraling geeft.
Trappen kunnen in hout worden uitgerust voor een warme uitstraling, wat goed past in veel verschillende interieurs. Kies je voor metaal dan ga je voor een meer industriële look. Glazen treden zijn hierbij ook een optie voor een lichtere uitstraling. Met beton heb je dan weer een robuuste en duurzame look & feel.
De kosten van een trap kunnen variëren op basis van verschillende factoren. Hier zijn enkele elementen die de prijs van een trap kunnen beïnvloeden:
Materiaal
Bij een houten uitvoering varieert de prijs afhankelijk van het type hout. Zo is beuk goedkoper dan eik. Metaal is vaak duurder dan hout, vooral als het gaat om speciale legeringen of afwerkingen. Glas is meestal het duurst vanwege de complexiteit van de installatie en het materiaal zelf. Beton kan zowel goedkoop als duur zijn, afhankelijk van de afwerking en complexiteit.
Ontwerp
Rechte trappen zijn meestal goedkoper dan complexere ontwerpen. Zo vergen L-vormige, U-vormige en wenteltrappen meer werk en zijn daarom vaak duurder.
Afwerking
Eenvoudige lak of verf als basisafwerking is meestal goedkoper. Hoogwaardige afwerking omvat speciale coatings, inlays of andere decoratieve elementen welke de prijs kunnen verhogen.
Veiligheidskenmerken
Veiligheid is een belangrijk aspect bij trappen. Eenvoudige leuningen zijn goedkoper dan op maat gemaakte of designleuningen. Je kan ook extra’s toevoegen zoals antislipmaterialen en verlichting.
Installatie
Afhankelijk van de complexiteit van de installatie, kunnen de arbeidskosten variëren. Eventuele structurele aanpassingen aan het huis om de trap te plaatsen kunnen de kosten verhogen.
Wij voorzien een budget voor aankoop trappen van gemiddeld tussen de 7500 à 10000 euro. Een beuken trap kan vanaf 5000 euro. Duurzamere materialen kunnen op de lange termijn goedkoper zijn, zelfs als ze aanvankelijk meer kosten.
Je kan er ook voor kiezen een bestaande trap te pimpen. Voor gemiddeld 2000 euro kun je trap laten bekleden met een materiaal naar keuze, zoals hout of tapijt, wat bijdraagt aan de uitstraling van de trap.
Maatwerk
Maatwerk tijdens een verbouwing kan een groot verschil maken in het eindresultaat en kan een woning echt uniek maken. Zo kunnen ingebouwde kasten en opbergruimtes worden ontworpen om naadloos in de architectuur van een huis te passen. Dit is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook functioneel, omdat het helpt om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. In de badkamer kan maatwerk betrekking hebben op alles van op maat gemaakte wastafels en opbergoplossingen. Dit kan helpen bij het creëren van een ruimte die zowel functioneel als luxueus is.
Maatwerk kan, zie onze eerder uiteenzetting rond de keuken, echter een pittige investering zijn. En wel om volgende reden:
- Speciale materialen die niet in bulk worden gekocht, kunnen duurder zijn. Bovendien kunnen er extra kosten zijn voor het versnijden en aanpassen van materialen aan specifieke afmetingen of vormen. Maatwerk vereist vaak de vaardigheden en expertise van gespecialiseerde vakmensen of ambachtslieden, die doorgaans hogere tarieven hanteren dan algemene aannemers.
- De kastindeling bepaalt ook een stuk de prijs: (binnen) laden kosten een stuk meer dan een gewone legplek. Verder kan je standaard kiezen voor traditionele handgrepen. Maar er zijn ook greeploze ‘push-to-open’ systemen. En er zijn zelfs elektrische systemen.
- Maatwerk kan meer tijd in beslag nemen in de productie en installatiefase ten opzichte van standaard meubilair. Deze langere tijdsduur kan leiden tot hogere arbeidskosten. In tegenstelling tot massaproductie, waar de kosten per eenheid dalen naarmate er meer worden geproduceerd, gebeurt maatwerk meestal eenmalig of door kleinschalige onderneming. Wat betekent dat er minder mogelijkheden zijn om kosten te besparen door schaalvoordelen.
Hoewel maatwerk een investering kan vragen, biedt het ook unieke voordelen zoals een hogere kwaliteit en betere pasvorm met de bestaande ruimte en architectuur en de mogelijkheid om een echt unieke en gepersonaliseerde omgeving te creëren. Het is een investering die, indien goed uitgevoerd, de waarde van je woning kan verhogen en je levenskwaliteit kan verbeteren. Anderzijds is het ook een post die in een latere fase kan. Je hebt dus vrijheid om te kijken hoe je investeringsbereidheid hier ligt.
Niet eenvoudig om voor maatwerk een richtprijs te vermelden. Een vuistregel kan zijn dat je voor laag meubilair tussen de 1500 à 1750 euro per lm rekent. En voor hoog meubilair boven de 2000 euro per lm.
Verder zijn er nog meer eenvoudige componenten zoals:
- Omkasting voor elektriciteit is essentieel om bedrading en elektrische componenten veilig en netjes weg te werken. Dit komt vaak voor bij rijwoningen waar de zekeringskast bijvoorbeeld in de inkomhal staat opgesteld. We werken deze dan weg achter een MDF omvatting met deurtje. Het geheel kan daarna geschilderd in de kleur van de muur. De prijs van de omkasting zit rond 850 euro.
- Een valluik naar de kruipkelder biedt gemakkelijke toegang tot deze ruimte. Voor 845 euro kun je een valluik laten installeren dat zowel functioneel als veilig is.
- Rolluikomkasting is belangrijk voor het netjes afwerken van rolluiken aan de buitenkant van je woning. Voor 300 euro kun je een omkasting laten plaatsen die het mechanisme van het rolluik beschermt en esthetisch aantrekkelijk is.
- Een zolderluik met trap van het merk FAKRO met afmetingen 140×70 kost ca 750 euro. Dit is een handige en veilige manier om toegang te krijgen tot je zolder.
Binnendeuren
Binnendeuren zijn een belangrijk element in het interieur van een woning. Ze hebben niet alleen een functionele rol door ruimtes van elkaar te scheiden en privacy te bieden. Maar ze dragen ook bij aan de algehele esthetiek van een huis. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te overwegen bij het kiezen van binnendeuren.
De prijs van een binnendeur kan variëren op basis van verschillende factoren. Hier zijn enkele van de belangrijkste elementen die de kosten kunnen beïnvloeden:
Materiaal
Wij plaatsen voornamelijk deuren van samengestelde materialen zoals MDF. Zo’n tubespaan deur heb je voor ca 650 euro per stuk. Heb je meerdere deuren nodig, dan kan de prijs gevoelig dalen. Immers, of de schrijnwerker nu langs komt voor één deur of vijf deuren heeft impact qua rendement.
Een hoogwaardige lakafwerking kan de kosten verhogen. Ook fineerhout kan de prijs opdrijven. Reken tot meer dan de helft duurder ten opzichte van bovengenoemde prijs.
Daarnaast kunnen glazen inzetstukken de prijs verhogen, vooral als het gaat om speciaal of gehard glas. Dit kan tot 500 euro extra kosten.
Steellook deuren zijn een aantrekkelijke optie voor diegenen die op zoek zijn naar een uniek, hoogwaardig ontwerp element in hun woning. Afhankelijk of je ‘the real stuff’ wenst (lees stalen uitvoering) of de look van een stalen deur creëert met behulp van zwarte aluminium, maakt dat er een groot budget verschil is. Reken voor een steellook deur tot ca 3000 euro, de stalen versie kost tot de helft duurder.
Daarnaast kan je gewone glazen deuren kiezen. Deze zijn minimalistischer en over het algemeen goedkoper. Reken tot ca 30% goedkoper dan bovengenoemde.
Hoogwaardige handgrepen, sloten en scharnieren kunnen de totale kosten verhogen. Je hebt standaard deurkrukken vanaf 20 euro tot deurkrukken van honderden euro’s en meer. Wij hebben ooit vernomen, via een high-end architecten bureau, over in Zwitserland op maat gemaakte deurkrukken voor 5000 euro (!) per stuk. Kun je nagaan…
Installatie
Afhankelijk van de complexiteit van de installatie kunnen de arbeidskosten variëren. Eventuele aanpassingen aan het deurkozijn of andere bouwkundige aanpassingen kunnen de kosten verhogen. Op maat gemaakte deuren zijn meestal duurder dan standaardmaten.
Verder zijn er ook oplossingen waarbij een deur naadloos integreert met de wand, waardoor het lijkt alsof er geen deur is. Hier dient ook de deuropening ook een specifieke manier bepleisterd te worden zodat je dit naadloos effect krijgt. Inclusief deze afwerkingen dien je te rekenen op 1500 à 2000 euro per deur.
Isolatie
Deuren die zijn ontworpen voor betere geluidsisolatie zijn ca 50% duurder.
Hergebruik bestaande deuren
Wij recupereren ook bestaande deuren. Bijvoorbeeld als je een mooie herenwoning bewoont met authentieke elementen, dan vinden we dit zeker waardevol om deze te behouden. Er bestaat vaak het misverstand dat je op deze manier in kosten bespaart. Echter, een bestaande deur terugplaatsen kost evenveel als een nieuwe deur. Dit omdat de dagstukken en chambrangs bij afbraak zelden kunnen gerecupereerd. Deze moeten dan op maat gemaakt van de scharnieren van de oude deur, wat extra werk met zich meebrengt tov massaproductie van nieuwe deuren.
Tot slot
Het realiseren van je droomwoning is een uitgebreide onderneming waarbij verschillende bouwloten een (aanzienlijke) impact kunnen hebben op je budget. Laten we de belangrijkste elementen samenvatten:
Maatwerk Keukens
- Invloed op budget: hoog
- Gemiddeld budget: €30,000 tot €75,000
- Variabelen: keuze van materialen, technologische snufjes, en complexiteit van de indeling.
Trappen
- Invloed op budget: gemiddeld
- Gemiddeld budget: €5,000 tot €10,000
- Variabelen: materiaal, ontwerp, afwerking, en veiligheidskenmerken.
Maatwerk meubilair
- Invloed op budget: hoog
- Gemiddeld budget: variabel, afhankelijk van de specificaties
Binnendeuren
- Invloed op budget: gemiddeld
- Gemiddeld budget: €650 tot €3,000 per deur
- Variabelen: materiaal, afwerking, en installatie.
Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen je wensen en je budget. Maatwerk kan bijvoorbeeld een aanzienlijke investering zijn, maar het biedt ook unieke voordelen zoals een hogere kwaliteit en een betere pasvorm. Aan de andere kant kunnen standaardopties een kosteneffectieve manier zijn om je project budgetvriendelijk te houden.
Het is essentieel om een gedetailleerd overzicht te hebben van alle kostenposten om verrassingen te voorkomen. Door bewuste keuzes te maken in elk bouwlot, kun je een evenwicht vinden dat past bij jouw financiële en esthetische doelen.
In grootte orde kan je alvast concluderen dat je in maatwerk heel veel kan geven en nemen. Gemiddeld zit je op ca 60000 euro, als er ook een keuken in je project zit. Wil je alle toeters en bellen omtrent maatwerk dan is 100000 euro geen uitzondering. Trappen vormen dan nog eens een bijkomende investering hier bovenop.
Na het binnenschrijnwerk blijft er nog één post over: schilderwerken en raamdecoratie. In ons blog ‘De post schilderwerken en raamdecoratie bij een renovatie: uitleg en kosten op een rij‘ vertellen we je meer over de verschillende opties.