Vorig jaar versoepelde de administratieve rompslomp in de bouwsector want heel wat vergunningen werden samengevoegd tot de omgevingsvergunning. En die maakt een verbouwen of renovatie van je woning een pak makkelijker. Maar wat moet je nu juist melden en is dat allemaal verplicht?
Wie een bestaande woning wil verbouwen kan kampen met een vergunningsplicht, meldingsplicht of vrijstelling. Welk type van toepassing is voor jouw huis hangt af van de geplande werken én de voorschriften die in jouw gemeente gelden. Wij sommen de meest gangbare hieronder op, al kan je voor 100% zekerheid best zelf navraag doen want dit verschilt bij elke gemeente.
Inhoud
Vergunningsplicht
Voor de constructie van een nieuwbouw heb je sowieso zo’n bouwvergunning nodig. Ook voor het plaatsen, aanpassen of vergroten van constructies, ontbossing, wijziging van het aantal woongelegenheden… is een vergunning vereist. Zelfs bij het wijzigen van de hoofdfunctie van je woning (van woning naar een winkelpand bijvoorbeeld) heb je een vergunning nodig, ook wanneer je geen werken uitvoert.
Meldingsplicht (met of zonder architect)
Als je geen bouwvergunning nodig hebt, moet je de verbouwing of renovatie van de woning misschien wel melden. Dit hangt af van de volgende voorwaarden:
- Je maakt een aanbouw van max. 40m2
- Je blijft onder 4m hoogte, gemeten vanaf de grond
- Je blijft min. 3m van de perceelgrens in de zijtuin en 2m van de achtertuin
- De functie van de woning en het aantal woongelegenheden mag niet wijzigen
- Er mag gebouwd worden tot op perceelgrens, mits gebouwd tot tegen een aanpalend gebouw
- De bouwdiepte van de aanbouw mag die van de aanpalende buren niet overschrijden
Voorbeelden legio! Een veranda, terrasoverkapping, een carport tegen de zijgevel… Het opstarten of beëindigen van een zorgwoning doe je ook via een melding. Architecten moet je pas inschakelen als er constructieve ingrepen zullen uitgevoerd worden aan het bestaande gebouw, zoals het maken van nieuwe raam- of deuropeningen in dragende muren of nieuwe gevelopeningen.
Vrijstelling van bouwvergunning & meldingsplicht
Het bouwen of uitbreiden van een gebouw valt nooit onder een vrijstelling, maar kleinere werken rond of aan het gebouw vaak wel. Handelingen zonder stabiliteitswerken of wijzigingen van het bouwvolume aan zij- en achtergevels of het dak kan men vaak een vrijstelling voor bekomen omdat zulke zaken vaak niet ingrijpend zijn. Dus dan heb je zo’n bouwvergunning zeker niet nodig. Indien de werken aan de voorgevel worden uitgevoerd, zijn deze wel vergunningsplichtig omdat deze het uitzicht in de straat mee bepalen.
Concreet
Wat je situatie ook is, je kan altijd best contact opnemen met je gemeente zodat je correct geïnformeerd bent. Het digitaal indienen van een aanvraag kan je zelf doen. Als je een architect inschakelt kunnen zij dit doen voor jou.