Volg hier de Online info-sessie ‘Het Geheim Van Een Verbouwing Zonder Stress En Teleurstelling’

De 9 stappen in het definitief ontwerp

De 9 stappen in het VerbouwDossier

Wanneer je geld investeert, wil je graag vooraf weten waar je aan toe bent. Dit geldt des te meer voor renovatieprojecten. Veel mensen ervaren een verbouwing als een avontuur vol onzekerheden, simpelweg omdat het een terrein is waar ze weinig van af weten. Die onbekendheid kan voor veel twijfels zorgen. Een renovatieproces bij InterieurKabinet bestaat uit drie stappen: een vrijblijvend adviesgesprek met de VerbouwCoach, ontwerp en bouwplannen uitwerken, wij gaan bouwen. In dit blog willen we het specifiek hebben over de tweede stap in zo’n renovatieproces, met name over het definitief ontwerp. Deze fase wordt bij InterieurKabinet het VerbouwDossier genoemd. Dit blog is dus vooral bedoeld om meer verdieping te geven in onze werkwijze.

De ontwerp- en bouwplannenfase bestaat uit twee onderdelen: De VerbouwRaad (voorontwerp) en het VerbouwDossier (definitief ontwerp). In de VerbouwRaad laten we je zien wat de mogelijkheden zijn, in het VerbouwDossier gaan we dieper op alles in. Het doel van het VerbouwDossier is om het voorontwerp te verfijnen tot een definitief ontwerp. We zorgen dat er niets vergeten wordt. We upgraden jullie woning naar een stijlvolle omgeving en gaan slim om met ruimte. Aan de hand van 9 stappen leggen we in detail uit hoe het VerbouwDossier is opgebouwd en wat je ervan kan verwachten, zodat je een helder overzicht hebt!

definitief ontwerp

De 9 stappen in het VerbouwDossier

Stap 1: Check vergunningsplicht en inschakelen architect

We toetsen ons voorontwerp af bij de gemeente omtrent de heersende bouwvoorschriften. Zo kunnen we achterhalen of er überhaupt een vergunningsplicht is. En indien ja, welk type. Wil je meer weten over het aanvragen van eenvergunning, Check onze blog over vergunningen.

Moet er een vergunning aangevraagd worden? Geen zorgen, wij schakelen direct met onze partner-architect. Wij briefen omtrent de projectwensen en leveren de plannen in. Jij hoeft zelf geen stappen te ondernemen. Wel belangrijk om weten is dat de architect rechtstreeks aan jou een contract zal opmaken voor zijn diensten. Als aannemer mogen wij immers wettelijk gezien geen omgevingsvergunning aanvragen. Het tarief voor de architect is een vast bedrag (gemiddeld 4000 euro, exclusief BTW) en omvat ook een aantal werfbezoeken . Dit laatste is een wettelijke verplichting die kadert in de aansprakelijkheid van de architect. Hij moet er immers op toezien, dat de ruwbouwwerken (die het onderwerp zijn van de vergunning), correct gebeuren.

Stap 2: Feedbackronde en aanpassen ontwerp

We begrijpen dat er na het voorontwerp nog wel wat losse eindjes zijn. Je hebt ondertussen ook de tijd gehad om ons eerste concept te laten bezinken. En dat heeft je mogelijk nog nieuwe inzichten in je woonsituatie gegeven.

We komen dan ook graag samen om naar je verhaal en feedback te luisteren. We kruipen opnieuw aan de ‘tekentafel’, passen aan en perfectioneren. Om zo de eerdere VerbouwRaad verder te finetunen tot deze helemaal goed voelt.

Stap 3: Opstellen van elektrotechnieken plan

Waar we tijdens de VerbouwRaad het hoofd nog niet over gebogen hebben, zijn de elektrotechnieken. Dus werk aan de winkel in deze derde stap.

Elektrotechniek houdt zich bezig met de studie, het ontwerp en de toepassing van elektrische systemen en apparatuur. Dit kan variëren van eenvoudige bedrading en stopcontacten, tot complexere geautomatiseerde besturingssystemen voor verlichting, verwarming, ventilatie en airconditioning (genre domotica). Het is belangrijk om vanaf het begin van een renovatieproject correct af te wegen hoe ver je hier in wil gaan. Ook in functie van toekomstige wensen, waarbij we rekening houden met je investeringsbereidheid.

We kijken naar stopcontacten, schakelaars en maken een verlichtingsplan op maat. Samen wegen we af of je voor een klassieke opstelling gaat of dat we hierbij gebruikmaken van domotica.

Ontwerpervaring maakt dat we ook verder doordenken in de positie van stopcontacten dan de gemiddelde huiseigenaar. Of had jij bijvoorbeeld al aan een stopcontact in de vestiaire gedacht voor het opladen van je fietshelm? 😉

Tot slot: wil jij een hoogwaardige hifi installatie? Dan adviseren we voor het bekabelingsplan en de integratie van beeld en geluid.

Stap 4: Bekijken investeringen in BENOveren

BENOveren is een term die de Vlaamse overheid heeft bedacht om te focussen op duurzaamheid en energiebesparing tijdens het renoveren. Deze energiebesparende maatregelen zijn acties die je kunt ondernemen om het energieverbruik in je woning te verminderen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Enkele energiebesparende maatregelen die vaak worden toegepast in woningen zijn isolatie en duurzame energie. Een uitgebreid artikel kan je lezen via onze blog over renovatieverplichting.

We kijken samen welke investeringen je nu wenst te doen en wat eventueel ook later kan, zodat de verschillende renovatiestappen in de meest logische volgorde worden uitgevoerd.

Voor verschillende van deze bouwloten wordt er in subsidie voorzien door de overheid. Je kunt er meer over lezen op de website van de overheid. De aanvraag van de premies dien je zelf te verzorgen, omdat deze inkomensafhankelijk zijn. Wij vullen voor jou wel de nodige attesten aan met technische gegevens (vooringevuld aan ons te bezorgen).

maatwerkmeubilair

Stap 5: Detaillering maatwerkmeubilair

Maatwerk tijdens een verbouwing kan een groot verschil maken in het eindresultaat en kan een woning echt uniek maken. Zo kunnen ingebouwde kasten en opbergruimtes worden ontworpen om naadloos in de architectuur van een huis te passen. Dit is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook functioneel, omdat het helpt om de beschikbare ruimte optimaal te benutten.

In de badkamer kan maatwerk betrekking hebben op alles van op maat gemaakte wastafels tot opbergoplossingen. Dit kan helpen bij het creëren van een ruimte die zowel functioneel als luxueus is.

Maatwerk keukens zijn keukens die speciaal zijn ontworpen en gebouwd om aan de unieke behoeften en wensen van jou als huiseigenaar te voldoen. In tegenstelling tot standaardkeukens, die vaak in massa worden geproduceerd en beperkte aanpassingsmogelijkheden bieden, kunnen maatwerk keukens volledig worden aangepast. Net omdat de keuken op maat is gemaakt, kan je een uniek ontwerp verwachten dat perfect past bij de stijl en indeling van jouw huis. Je hebt ook een optimaal ruimtegebruik omdat ze worden ontworpen om de beschikbare ruimte maximaal te benutten.

In ons blog over binnenschrijnwerk kan je meer lezen over de kosten hiervan.

Stap 6: Bepaling afwerkingsmaterialen

Het ruimtelijk ontwerp en de technieken zijn één ding, maar sfeer en stijl zijn uiteraard ook niet te onderschatten. Het kiezen van de juiste afwerkingsmaterialen is essentieel om de gewenste esthetiek en functionaliteit te bereiken. Het is iets waar een team van interieurexperts een grote meerwaarde kan bieden. Samen creëren we zo een woonstijl die precies bij jou past.

Met moodboards en stalen krijgen jullie dat op maat gemaakte sfeergevoel. Om in de keuze te begeleiden plannen we één bezoekdag aan verschillende partner showrooms. De verschillende afspraken worden efficiënt na elkaar ingepland en wij briefen onze contactpersoon voorafgaand over jullie renovatiedossier. Zo voorkomen we wachttijden en kunnen we er meteen induiken.

Typische bouwloten die in deze stap aan bod komen zijn de keukenpartner, sanitaire toestellen, vloerafwerking, verlichtingsarmaturen en raamdecoratie.

Stap 7: Bouwtechnisch onderzoek

Het bouwtechnisch onderzoek is een onderzoek om binnen ons renovatieteam zowel het esthetisch als technische nog eens op elkaar af te stemmen. Je hoeft hier zelf niet bij aanwezig te zijn. We nodigen ook onze partners uit zodat we samen de puntjes op de “i” kunnen zetten en dit mee kunnen nemen in de ontwerpplannen. Doel is dus om alle technische elementen uit het ontwerp af te toetsen met onze vakexperts.

Ook de ingenieur maakt hiervan een belangrijk onderdeel uit, zodanig dat de stabiliteitswerken correct worden berekend. De prijs voor de ingenieur zit niet vervat in de VerbouwDossier investering. Hiervoor wordt steeds een afzonderlijke offerte neergelegd. De investering bedraagt hier gemiddeld 1500 à 2000 euro voor (exclusief BTW). Dit is inclusief gedetailleerde stabiliteitsplannen.

In samenspraak vragen wij ook of we reeds bepaalde vloer- of plafondzones mogen vrijmaken. Zo kunnen we correct zien hoe je huidige woning is opgebouwd en kunnen we addertjes onder het gras counteren. Door dit te doen kunnen wij ook een aannemingsofferte voorleggen met onze ‘geen meerwerk’ garantie.

Stap 8: Prijsopgave aanneming

Wil je door onze aannemingsafdeling de werken laten uitvoeren? Dan werken wij op basis van het VerbouwDossier een gedetailleerde aannemingsofferte uit. We hebben trouwens voor je verschillende blogs geschreven over hoe de verschillende bouwloten worden gecalculeerd. In de blog Meetstaat staat alles op een rij.

We adviseren tevens over het verloop van de werfperiode en prioriteiten. We nemen de samenwerkingsvoorwaarden door zodat alle documenten transparant en duidelijk voor je zijn. Je hebt zo heldere financiële en planningsgaranties.

Ben je mee met onze offerte? Dan volgt aansluitend de ondertekening van de AannemingsOvereenkomst. Zo liggen de prijzen van de werken vast en maak je gebruik van onze ‘geen-meerwerk’ clausule. Als je de aannemingswerken bij ons bestelt, maken wij ook de uitvoeringsplannen op, zodat alle technisch afspraken ook bij onze eigen vakmensen bekend zijn. Dit is dus niet inbegrepen in het VerbouwDossier.

Stap 9: Plannenbundel

Rekening houdend met alle stappen, updaten wij jullie ontwerpplannen, zodanig dat alle informatie uit de vorige onderdelen hierin verwerkt is. Het doel is om de look & feel én de ruimtelijke indeling samen te brengen in jouw VerbouwDossier. Voor klanten die ook de aannemingswerken bij ons bestellen, maken wij ook de uitvoeringsplannen op. Dit is dus niet inbegrepen in het VerbouwDossier. Dit komt dan in een later stadium aan bod.

afwerkingsmaterialen

Tot slot

Wij begrijpen dat niemand jaren op een werf wil wonen. Daarom hebben wij meer dan 500 projecten succesvol voltooid met ons eigen team van vakmensen en onze beproefde aanpak. Vandaar dat we onder andere in deze blog ook stap voor stap onze aanpak helder willen neerzetten.

Met het VerbouwDossier voorkom je dat je ruimte onbenut laat en vermijd je dat je zelf veel tijd investeert in het opzetten van een ontwerpplan. Want eerlijk? Heb je zelf de ervaring om het maximale uit jullie woning te halen? Of heb je de technisch know-how om aan alles te denken?

Ervaar een zorgeloze verbouwperiode die binnen de afgesproken tijd en budget wordt opgeleverd, met de nodige garanties op papier, zodat jullie eindelijk thuis komen in jullie eigen huis. Klaar om de vervolgstap te zetten?

Overweeg je InterieurKabinet als verbouwpartner? Vraag dan een gratis online adviesgesprek aan om te ontdekken wat wij voor jou kunnen betekenen.   

Gerelateerde artikelen