Het ontwerp van een woning is net iets meer dan een krabbel op een wit blad, maar als het verhaal met één krabbel verteld kan worden, is dat eens zo goed.
De ontwerper moet alle eisen (van de klant) in een samenhangend geheel omtoveren. De schil van het gebouw staat al vast en ook binnenin zullen er beperkingen zijn. Het is meestal niet zo dat er tabula rasa gehouden kan worden, dus moet er rekening gehouden worden met de bestaande elementen.
Drie principes
In de tijd dat mannen met lange gewaden en sandalen hip & trendy waren (lees: het oude Rome), werden er reeds bouw- en ontwerpprincipes toegepast. Vitruvius – de man zegt je misschien iets – wordt gezien als bedenker van deze principes. Zijn boek is vrijwel het enige goedbewaarde geschrift uit die periode. Onder de kapstok ‘functionalisme’ stonden de drie basisprincipes van goede architectuur:
– firmitas of stevig- en degelijkheid
– utilitas wat vrij vertaald gebruiksgemak betekent
– venustus de toepasselijke term voor schoonheid
Er kan natuurlijk niet in ieder ontwerp evenveel van deze kenmerken zitten, maar er zit zeker een waarheid in deze driehoek-denkwijze. Wanneer een ontwerp niet alleen degelijk, maar daarbovenop gebruiksvriendelijk én esthetisch is, kan je zeker zijn dat het functioneel is; dat het ‘werkt’. Of dat nu in het oude Rome is, of als interieurarchitect in Mechelen.
Ontwerptaal
Door de jaren hen bleef deze manier van denken & ontwerpen actueel. De bekende ‘form follows function’ filosofie van Louis Sullivan is tot slot ook maar een toevoeging aan de reeds bestaande principes van Vitruvius. Met andere woorden zit er in de hedendaagse manier van ontwerpen nog steeds een vertaling van deze oude ontwerptaal.
In de praktijk
Bij de aanvang van het ontwerp wordt eerst gekeken naar de organisatorische invulling van de ruimtes. Dit niet alleen op basis van oriëntatie en logische volgorde, maar liefst ook zonder al te veel ingrijpende wijzigingen te moeten doorvoeren. Naar gebruiksgemak toe worden alle noden en wensen van de klant in deze ruimtes geïmplementeerd. Tot slot wordt de ruimte zo optimaal mogelijk benut door gebruik te maken van maatmeubilair. Heel dit proces vindt plaats zonder het esthetische aspect uit het oog te verliezen. Als je erover nadenkt is het wonderlijk dat een ontwerpmethode van meer dan 2000 jaar geleden nog steeds niet verouderd is, zelfs bij ons als interieurarchitect in Mechelen. Geloof je ons niet? Neem dan een kijkje bij onze hedendaagse realisaties!