Verbouwen is het ideale moment om je woning futureproof te maken. Duurzaam en energie-efficiënt wonen draait niet alleen om comfort en een lagere energierekening, maar ook om een bewuste keuze voor het milieu. Van slimme isolatie tot innovatieve verwarmingssystemen: er zijn tal van manieren om jouw woning klaar te stomen voor de toekomst. In dit blog delen we enkele slimme ingrepen met betrekking tot duurzaam verbouwen die een groot verschil maken.
Inhoud
Isoleer je woning aan de binnenkant

Is isolatie aan de buitenkant van jouw woning (nog) niet mogelijk, dan biedt binnenisolatie een prima alternatief om warmteverlies tegen te gaan en je wooncomfort aanzienlijk te verbeteren. Het is van belang dat je start met een grondige inspectie op vochtproblemen. Verkeerd geplaatste isolatie kan op lange termijn namelijk voor meer problemen zorgen dan oplossingen, en dat willen we uiteraard voorkomen! Kies de juiste materialen en aanpak, en je woning blijft behaaglijk warm in de winter én lekker koel in de zomer.
Meer over de do’s en don’t van binnenisolatie lees je in ons blog Ik isoleer!…binnenstebuiten en omgekeerd.
Vloerverwarming: onzichtbaar, comfortabel én energiezuinig

Vloerverwarming biedt niet alleen een aangenaam warm gevoel aan je voeten, maar draagt ook bij aan een efficiënter energieverbruik. Omdat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld, kan de thermostaat enkele graden lager zonder in te boeten op comfort. Daarom is vloerverwarming een populaire keuze bij duurzaam verbouwen. Maar welk systeem past het best bij jouw situatie? Van droog- tot natbouwsystemen, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Raadpleeg ons blog Vloerverwarming, wat mag dat kosten? en ontdek welk type vloerverwarming het beste bij jouw woning past.
Duurzaam verwarmen met een warmtepomp in huis

Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen door gebruik te maken van natuurlijke warmtebronnen. Denk hierbij onder andere aan lucht, water of de grond. Hoewel de initiële investering hoger kan zijn, biedt een warmtepomp op lange termijn aanzienlijke besparingen op je energiekosten en draag je bij aan de vermindering van CO₂-uitstoot. Daarom wordt dit vaak gezien als een slimme investering binnen duurzaam verbouwen. Elk type waterpomp komt met eigen voor- en nadelen. Het is zeker de moeite waard om te onderzoeken welk type warmtepomp het beste bij jouw woning en behoeften aansluit.
Meer informatie over de verschillende warmtepompen en de bijbehorende kosten vind je in ons blog Is een warmtepomp rendabel?
Groen op het dak: duurzaam en esthetisch

Groenedaken zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar bieden ook een hoop ecologische en energetische voordelen. Een groendak verbetert de isolatie van je woning, waardoor je in de winter minder warmte verliest en in de zomer juist kunt genieten van verkoeling in huis. Tevens draagt het bij aan de biodiversiteit en verlengen ze de levensduur van je dak. Bij duurzaam verbouwen is dit dan ook een interessante optie.
Ontdek welk type groendak het beste bij jouw woning past in ons blog Het dak eraf! Groendaken zijn in.
Wettelijk verplicht, maar vooral een slimme zet
Sinds 1 januari 2023 is het in Vlaanderen verplicht om residentiële woningen met een laag EPC-label (E of F) binnen vijf jaar na aankoop minstens te renoveren naar label D. Deze maatregel zorgt voor het energiezuiniger maken van woningen, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je wooncomfort en energiekosten.
In ons blog Renovatieverplichting voor residentiële gebouwen; ga je voor EPC-label D of beter? gaan we dieper in over de meerwaarde van het renoveren van je woning.
Tot slot
Duurzaam verbouwen is niet alleen een slimme investering, het verhoogt ook je wooncomfort en verlaagt je energiekosten. Of je nu kiest voor isolatie, een warmtepomp of een groendak, elke stap brengt je dichter bij een toekomstbestendige woning.