Renoveren kan een complex proces zijn, vooral als het in verschillende fasen moet gebeuren. Deze aanpak vereist planning en organisatie om valkuilen te vermijden, zoals overlappende werkzaamheden of verkeerde volgorde van renovaties. Gelukkig weten wij, dankzij onze 25 jaar ervaring in de bouw, dat fasering van een renovatie vrijwel altijd mogelijk is, en dat het overwegen ervan erg waardevol kan zijn voor mensen die hun woning willen upgraden. In deze blog ontdek je waarom en zetten we de voor- en nadelen op een rijtje.
Inhoud
Wat is fasering?
Voordat we je vertellen wat de voor- en nadelen zijn van faseren, is het goed om te weten wat fasering precies inhoudt. De betekenis van fasering bij renovatiewerken is: het opdelen van het gehele renovatieproject in kleinere delen of stappen. Je begint bijvoorbeeld met het renoveren van de slaapkamers en badkamer op de eerste verdieping, en daarna ga je verder met de benedenverdieping met nieuwe keuken.
Waarom zou je faseren?
Deze aanpak van renoveren heeft twee specifieke voordelen, die we één voor één voor je op een rij zetten.
In je huis blijven wonen tijdens de werken
Vooral als je tijdens de renovatie in huis wilt blijven wonen, helpt faseren om de overlast te beperken. In dit geval gebeurt meestal de ene fase nauw aansluitend op de vorige. Er zit dan weinig tot geen tijd tussen.
Wij zijn voorstander van de volgende aanpak:
- Vermijd dat je twee natte zones tegelijk aanpakt. Met een natte zone bedoelen we ruimtes als de keuken en badkamer. Als je namelijk je keuken en badkamer tegelijk moet missen, blijft er van je wooncomfort niet veel over. Bovendien is meer dan de helft van je woning een werfzone, waardoor je ook niet veel ruimte overhoudt om event tot rust te komen.
- Het gemis van een keuken kun je opvangen door in een andere ruimte een tijdelijke keuken in te richten. Weliswaar wat primitiever, maar met een kleine kookplaat, magnetron en koelkast kom je al ver. Afwassen kun je in de badkamer doen.
- Het gemis van de badkamer kun je opvangen door een tijdelijke prefab douche te installeren. Hiervoor heb je enkel een koudwatertoevoer en waterafvoer nodig. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht in je garage of keuken.
- Wanneer er een nieuwe aanbouw komt, is er soms ook de mogelijkheid om eerst de aanbouw te realiseren. Je scheidt dan je bestaande woning af van het buitengebied door middel van een werfwand. Zo kan er buiten naar hartenlust gewerkt worden, zonder dat je daar overmatig veel hinder van ondervindt. De verbinding met je bestaande woning maak je dan pas als de aanbouw winddicht staat.
Zorg er wel altijd voor dat het huis veilig en toegankelijk blijft tijdens de werkzaamheden. Bij InterieurKabinet verzorgen wij steeds de nodige veiligheidsmaatregelen, zoals een werftrap met leuning, zodat je niet afhankelijk bent van een ladder.
Budgetbeheer
Faseren stelt je daarnaast ook in staat om de kosten te spreiden over een langere periode. Dit kan erg handig zijn als je totale budget beperkt is of als je niet alle kosten tegelijkertijd wil of kan dragen. In dit geval zit er vaak meerdere jaren tussen de ene en de andere fase, omdat je dan voldoende tijd hebt om het investeringskapitaal bij elkaar te krijgen.
Wanneer we een financiële fasering uitwerken, kijken we enerzijds naar je woonwensen en grootste ergernissen. Anderzijds bepalen we de meest logische volgorde voor de werkzaamheden. Dankzij onze ervaring in renovaties kunnen we zo een prioriteitenplan opstellen. Op die manier richten we ons altijd op wat wél mogelijk is, in plaats van enkel te focussen op wat niet kan. Dit betekent dat er eigenlijk altijd mogelijkheden zijn binnen elk renovatiebudget, mits je bereid bent om in fasen te werken.
Hoe werkt fasering?
Een ontwerpplan voor de volledige verbouwing is cruciaal voor het succes van je renovatieproject. Anders heb je geen idee welke ingreep impact heeft op een andere plek in huis. Gefaseerd verbouwen zonder samenwerking met een (interieur)architect lijkt ons dan ook onbegonnen werk.
Met een totaalplan, wij noemen dit een masterplan, kan je gaan puzzelen en alle fasen naadloos op elkaar aansluiten. Op deze manier heb je een goed overzicht van wat er allemaal moet gebeuren. Stel dat je een nieuwe badkamer wilt, maar de onderliggende keuken dient ook nog gerenoveerd te worden. Dan heb je een leidingschacht nodig om de leidingen van de badkamer naar beneden te brengen. Als je weet hoe de indeling van je nieuwe keuken eruit gaat zien, kan je dat leidingkanaal direct op een handige plek positioneren. Zo vermijd je onnodig breekwerk in de tweede fase van je verbouwing.
We bepalen dus welke delen van de renovatie het eerst en het laatst uitgevoerd moeten worden. We onderzoeken daarbij jouw voorkeuren ten opzichte van de technische haalbaarheid. Voor elke fase wordt een budget vastgesteld. Dit helpt bij het beheren van je investering, ook op de lange termijn.
Fasering wil niet altijd zeggen dat het over twee of meer verbouwzones in je huis gaat. Vaak wordt er ook gefaseerd in bepaalde afwerkingsloten. Denk aan bijkomende maatwerkkasten, gordijnen of los meubilair. Deze posten kan je makkelijk na de renovatie bestellen, omdat ze weinig impact hebben op je wooncomfort en ze maximaal een paar weken in beslag nemen.
Zijn er ook nadelen aan een gefaseerde renovatie?
Eerlijk? De meest comfortabele manier van verbouwen is uit je huis trekken en alles in één keer laten afwerken. Maar we begrijpen uiteraard dat dit, door eerdergenoemde redenen, niet voor iedereen haalbaar is. Toch willen we je ook duiden op de consequenties van een gefaseerde verbouwing om mogelijke misverstanden uit de weg te ruimen.
Faseren is altijd duurder
Ondanks dat je kosten kan spreiden in tijd, ben je met een gefaseerde verbouwing wel altijd duurder uit. Wanneer je namelijk alle bouwloten in één keer aanpakt, is het rendement hoger voor de verschillende vakmannen. Daarnaast hoeven bepaalde loten maar één keer uitgevoerd te worden als je alles in één fase doet. Denk vooral aan werfinrichting, zoals het beschermen van vloeren, het aanvragen van een parkeervergunning en het plaatsen van containers. Wanneer je in meerdere fases werkt, moet je per fase opnieuw investeren in de werfinrichting. Er is echter een uitzondering. Als de fasering aaneensluitend loopt, dan kan de werfinrichting worden behouden voor de volgende fase.
In huis blijven wonen is niet altijd voordelig
Mensen kiezen er soms voor om in hun huis te blijven tijdens de werken uit financiële overweging. Dan hoeven ze bijvoorbeeld geen andere woning te huren. Maar wat je ogenschijnlijk uitspaart aan de ene kant, betaal je extra door het rendementsverlies van vakmannen.
Houd ook rekening met (beperkte) technische onderbrekingen. We streven er altijd naar om zoveel mogelijk continuïteit te waarborgen in elektriciteit, verwarming en watervoorzieningen. Maar op het moment dat je van de oude situatie overgaat op de nieuwe, kan je mogelijk voor enkele uren tot een paar dagen met een overgangsperiode zitten. Daarnaast zal je ook (beperkt) last hebben van werfijver als je in huis blijft wonen. Denk aan lawaai, ‘vreemde’ mensen over de vloer en stofhinder.
Waarom zou je er dan wel voor kiezen om in huis te blijven wonen? De meest voorkomende redenen zijn huisdieren, de nabijheid van de school, en er tegenop zien om ineens je volledige inboedel te verhuizen. Voor dit laatste bieden wij echter ook oplossingen met onze inpakservice en stockage formule.
Conclusie
Hoewel er dus ook nadelen zijn aan gefaseerd verbouwen, zoals potentieel hogere totaalkosten en (beperkte) ongemakken tijdens de werken, biedt deze aanpak een haalbare en flexibele oplossing. Door de juiste planning, samenwerking met experts, en aandacht voor zowel de technische als de praktische aspecten van het project, kan gefaseerd renoveren een waardevolle strategie zijn voor het creëren van je ideale woonplek.