Volg hier de Online info-sessie ‘Het Geheim Van Een Verbouwing Zonder Stress En Teleurstelling’

Garantie op je verbouwing: voorkom problemen en stress

garantie verbouwing

Niemand wil gedoe met een aannemer of in de financiële problemen komen tijdens of na een verbouwing. Wil je zorgen en irritaties vermijden? Zorg dan dat je bouwpartner de nodige garanties op je verbouwing kan voorleggen. Deze garanties hebben betrekking op drie fases tijdens de verbouwing: de aannemingsovereenkomst, de werfinrichting en de uitvoeringsperiode. In dit blog bespreken we ze allemaal, zodat jij goed voorbereid en zorgeloos aan je renovatie kan beginnen.

garantie verbouwing aannemingsovereenkomst

De aannemingsovereenkomst

Zorg dat financiële en planningsbeloftes altijd neergeschreven staan in je aannemingsovereenkomst. Waar moet je bij deze fase op letten om problemen te voorkomen? Wij bespreken de twee belangrijkste garanties met je: geen meerwerk en deadlines.

‘Geen meerwerk’-clausule

Laten we meteen met de deur in huis vallen: het opnemen van een ‘geen meerwerk’-clausule is erg belangrijk wanneer je niet voor onaangename verrassingen wilt komen te staan tijdens je verbouwing. Dit zorgt ervoor dat de verantwoordelijkheid voor eventuele problemen of gebreken bij de aannemer ligt en niet bij jou als klant. Wordt deze clausule niet opgenomen in het contract? Dan betekent dit voor jou als klant altijd meerwerk, wat resulteert in hogere kosten en een langere doorlooptijd. Daarnaast is het altijd onzeker wanneer een probleem opduikt, hoe snel deze opgelost kan worden en hoeveel het je extra gaat kosten. Dat kan dus heel wat onzekerheden met zich meebrengen. Vermijd dit dus!

Deadlines

Ook raden we het je aan om deadlines vast te laten stellen in het aannemerscontract, zoals de startdatum, opleveringsdatum en mijlpalen, zodat je precies weet waar jij aan toe bent.

garantie verbouwing werfinrichting

De werfinrichting

Nadat het definitieve ontwerp is gemaakt en je de aannemingsovereenkomst hebt ondertekend, kan de uitvoering van de renovatie bijna van start gaan. Maar eerst dient de werf ingericht en beschermd te worden voordat de werkzaamheden worden uitgevoerd. Dit noemen we ook wel de werfinrichting. Ook tijdens deze fase is het belangrijk dat je jezelf goed indekt. Garanties die tijdens deze fase belangrijk zijn, zijn garanties voor schade, wettelijke garanties en veiligheidsgaranties.

Garanties voor schade

Om schade te voorkomen, is het belangrijk dat je aannemer de nodige maatregelen neemt voordat dat werken van start gaan. Denk aan het voorzien van beschermingsmateriaal op onder andere de vloeren van je woning. Ook is een afscheiding van de werfzone belangrijk, zodat je de verbouwingsperiode relatief stofvrij doorkomt.

Een tip die we graag met je willen delen, en die je veel gedoe kan besparen, is het opstellen van een ‘plaatsbeschrijving’ van alle ruimtes die je niet verbouwt, ook bij de buren. Met dit document heb je een duidelijke beschrijving van de staat van je woning en die van je buren, voor de aanvang van de werken. Als er tijdens de werken toch schade is, dan kun je dit makkelijk bewijzen. Je aannemer kan dit dan verhalen op zijn verzekering.

Wettelijke garanties

Over verzekeringen gesproken: zorg er zeker voor dat je aannemer voldoende verzekerd is! Een aannemer moet voldoen aan alle wettelijke vereisten en regelgevingen met betrekking tot bouwvergunningen, bouwcodes en andere voorschriften die van toepassing zijn op jouw renovatie. Is dit niet goed geregeld? Dan blijf jij misschien in de kou staan en kan dit je erg veel geld en gedoe kosten. Heb je een project met bouwvergunningsplicht, zorg dan dat je aannemer naast de ABR verzekering, ook de verplichte verzekering ’10 jarige aansprakelijkheid’ afsluit.

ABR verzekering

Een ABR verzekering, ook wel de alle bouwplaatsrisico’s verzekering, is een verzekering die je beschermt tegen de risico’s die bij jouw bouwproject komen kijken. Zo biedt de ABR verzekering doorgaans dekken voor diverse gebeurtenissen, zoals:

  • Materiële schade
  • Diefstal
  • Ongevallen op de werf

Kijk voor meer informatie over de ABR verzekering op Verzekeringen.be.

10 jarige aansprakelijkheid

In 2018 is de Wet Peeters-Borsus ingegaan, wat inhoudt dat alle aannemers verplicht zijn om 10-jarige aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering stelt de aannemer verantwoordelijk voor eventuele gebreken en schade tot 10 jaar na de voltooiing van het project. Wanneer begint de 10-jarige aansprakelijkheid? Bij de voorlopige of definitieve oplevering, afhankelijk van het project en wat er is afgesproken. Wel zitten er een aantal voorwaarden aan verbonden. Daarover lees je meer in ons blog over de 10-jarige aansprakelijkheidsverzekering.

Veiligheidsgaranties

Ook is het belangrijk dat je aannemer zorgt voor veilige werkomstandigheden. Denk aan het nemen van maatregelen om ongelukken te voorkomen, het correct opslaan van bouwmaterialen en het handhaven van een veilige werkplek. Dit is niet alleen belangrijk voor degenen die op de werf werken, maar ook voor jou en je gezin. Vooral als je ervoor kiest om thuis te blijven wonen tijdens de werken.

garantie verbouwing uitvoeringsperiode

De uitvoeringsperiode

Tenslotte zijn er ook nog garanties die van belang zijn tijdens de werken, om ervoor te zorgen dat het proces zo soepel mogelijk verloopt. Wij raden aan om hierbij stil te staan bij communicatiegaranties, een veiligheidscoördinator en het opleveringsverslag.

Communicatiegaranties

Heldere communicatie tussen de aannemer en klant is essentieel. Wij bevelen een terugkerende werfvergadering aan voor een duidelijke communicatie. Zo kan je met al je vragen bij je bouwspecialisten terecht en worden gemaakte afspraken in een werfverslag opgenomen. Naast dat je vragen kunt stellen, garandeer je jezelf hiermee ook van updates over de voortgang, wijzigingen in planningen of eventuele uitdagingen die zich voordoen tijdens de renovatie.

Veiligheidscoördinator

Zorg ervoor dat er een veiligheidscoördinator op de werf aanwezig is, die erop toeziet dat alle werken veilig verlopen. Ondanks dat dit een wettelijke verplichting is bij bepaalde verbouwingswerken, wordt de aanstelling toch nog regelmatig over het hoofd gezien.

Opleveringsverslag

Wanneer de renovatiewerken zijn afgerond, is het opstellen van een gedetailleerd opleveringsverslag ontzettend belangrijk. Een handige methode is om een overeengekomen waarde vast te stellen die pas gefactureerd wordt wanneer alle punten op de opleveringslijst voltooid zijn.

Het opleveringsverslag documenteert alle aspecten van de voltooide werkzaamheden, inclusief eventuele gebreken of zaken die nog aangepakt moeten worden. Je kunt dit verslag zien als een referentiepunt voor zowel de aannemer als voor jou als klant en helpt om ervoor te zorgen dat alle overeengekomen werkzaamheden correct zijn uitgevoerd. Door een overeenkomst te hebben waarbij de betaling gekoppeld is aan de voltooiing van alle opleveringspunten, word jij als klant beschermd tegen onvoltooide of onnauwkeurige werkzaamheden. Het zorgt er dus voor dat de aannemer eventuele openstaande punten snel en nauwkeurig afhandelt, voordat de betaling plaatsvindt.

Tot slot

Als je de genoemde garanties kan implementeren in je verbouwproject, ben je al een heel eind op weg om je verbouwing met de nodige gemoedsrust aan te pakken. Vanaf de aannemingsovereenkomst tot aan de werfinrichting en tijdens de werken, zijn specifieke garanties belangrijk om financiële en planningsbeloftes te waarborgen, schade te voorkomen, wettelijke vereisten te handhaven en een soepele communicatie en oplevering te verzekeren. Door deze garanties goed te begrijpen en vast te leggen, kan je met vertrouwen en zekerheid je renovatieproject tegemoet gaan, wetende dat je goed bent voorbereid en beschermd tegen mogelijke problemen.

Benieuwd welke garanties InterieurKabinet biedt? Je ontdekt het in ons blog ‘InterieurKabinet garanties: alles voor een zorgeloze verbouwing‘.

Overweeg je InterieurKabinet als verbouwpartner? Vraag dan een gratis online adviesgesprek aan om te ontdekken wat wij voor jou kunnen betekenen.   

Gerelateerde artikelen