Als aannemer krijgen we bij een renovatie wel eens de vraag wat de opties voor een dak zijn. Een groendak is niet alleen mooi, het kent ook veel voordelen…maar hoe onderhoud je zo’n beestje nu juist?
Groendaken zijn vergelijkbaar met gewone tuinen, zowel qua uitzicht als gebruik en onderhoud. Groendaken zijn populair want ze spreken tot de verbeelding. Maar wat er vaak wordt vergeten is dat de isolatie van zo’n groendak voor een koeler huis zorgt in de zomer. Niet alleen dan levert zo’n groendak op, maar natuurlijk ook in de winter: het warmteverlies is veel lager dan bij een klassiek dak. Bovendien heeft een groendak natuurlijk ook positieve uitwerkingen voor ons milieu. Maar hoe knal je zelf zo’n exemplaar boven op je woning?
Intensief versus extensief groendak
Het intensieve groendak werkt volgens eenzelfde principe als een gewone tuin. Hier kan dus daadwerkelijk op getuinierd worden. Er kunnen bijvoorbeeld grassen, struiken of zelfs bomen op groeien. Hiervoor moet je dakconstructie natuurlijk voldoende stevig zijn vanwege het gewicht dat het met zich meebrengt. Op het extensieve groendak (ook wel vegetatiedak of sedum-dak genoemd) mag niet dagelijks op gelopen worden. Op deze daken kan je bijvoorbeeld mossen, vetplanten en kruiden planten die geen onderhoud nodig hebben.
Een tuin in lijn met je interieur
Je tuin maakt net zoals je interieur een stukje persoonlijkheid kenbaar. Als de stijl van je huis landelijk is, dan zal het groendak meer struiken en planten bevatten. Als het huis mooi strak is ingericht, kan je kiezen oor een onderhoudsvrij extensief groendak met kruiden en vetplanten. Zo is er voor ieder wat wils, en heb je ook altijd de mogelijkheid om met het dak van je woning een steentje bij te dragen aan het milieu.
Het is aangewezen om de renovatie van je dak te laten uitvoeren door een bekwame aannemer.
De groenste voordelen op een rijtje
Beplanting op uw dak als dakbedekking biedt veel duurzame voordelen die positief bijdragen aan ons milieu:
– Het opvangen van fijnstof door de beplanting.
– De biodiversiteit neemt toe, waardoor er straks ook vlinders op je dak zullen rondfladderen.
– Het verhoogt de levensduur van het dak met 20 jaar.
– Uitstekende isolatiewaarde, waardoor je energieverbruik zal dalen.