Goed nieuws: je hebt je droomwoning gekocht! Slecht nieuws: die droomwoning blijkt na enkele maanden bol te staan van de verborgen gebreken. Dit scenario vermijden? Dan zet je bij het plaatsbezoek best je roze bril eens af en benader je het pand op een nuchtere manier. Hoe je dat doet? Met deze tips zetten we je alvast een heel eind op weg!
Details inspecteren
Het is nogal wiedes dat je aandachtig de woning inspecteert. Al moet je daarbij niet alleen uitkijken naar grote gebreken, maar zeker ook – of zelfs vooral – naar de kleine. Behang dat een beetje van de muur komt kan wijzen op een onhandige doe-het-zelver die de instructies niet goed heeft gelezen, maar kan even goed een symptoom zijn van een groter vochtprobleem. Zulke vochtplekken proberen gewiekste verkopers vaak te verdoezelen met een laag verf, dus als je ergens een verse verflaag opmerkt vraag je best eens naar de reden.
Het dakhout op zolder bekijken is ook een must, net zoals het controleren van de isolatie en beglazing. Ramen die niet goed sluiten zijn een bron van warmteverlies en moet je vaak noodgedwongen vervangen – kosten die na je euforie dubbel zo hard aankomen. Een aanrader is dan ook dat je een architect of aannemer meeneemt naar het pand. Zij bekijken alles met hun kennersoog en geven een indicatie van de kostprijs voor de totaalrenovatie van je mogelijke woning. Handig als je denkt te verbouwen, want zo kan je het eventuele probleem bij de wortel aanpakken. Maar ook handig als je een instapklare woning dacht te kopen, want zo vermijd je heel wat verbouwkosten.
Bekijk de toestellen
De staat van de toestellen bekijken is ook een absolute must. Technische installaties van elektriciteit, verwarming en sanitair zijn in oude huizen vaak al tientallen jaren oud, dus kan je die beter meteen vervangen. Niet alleen omdat je dan je investering sneller terugverdient, maar ook omdat het hoge rendement van oude toestellen heel wat extra kost. Hetzelfde bij je vloer: als je een nieuwe wilt leggen, vervang je beter in een keer ook de leidingen. Het zou namelijk zonde zijn om na een aantal jaren die nieuwe vloer open te breken omdat je verwarming het begeeft.
Onderzoek de prijs
Het juridische deel van de woning mag je ook niet onderschatten. Navragen of iets wel helemaal vergund is kan je heel wat schelen op de lange termijn, want een onreglementaire aanbouw die je voorganger zomaar heeft neergepoot kan heel wat geld kosten om af te breken. Trap ook niet in typische trucjes waarbij verkopers zeggen dat er al heel wat biedingen zijn, want zo word je vaak gedwongen om snel (en halsoverkop) een beslissing te nemen. Voor het weten van de marktconforme prijs neem je best een makelaar onder de arm, of vraag je het eens aan de buren: zij weten vaak voor welke prijzen de huizen in hun buurt gaan.
- Kijk naar de kleine gebreken
Die kunnen namelijk symptomen zijn van een groter probleem. Zo kan loshangend behang wijzen op een groter vochtprobleem. - Neem eventueel een expert mee
Zij kunnen je behoeden van al te hoge verbouwkosten of uitleggen waar je je in de toekomst aan kunt stoten. - Bekijk de technische installaties
En als ze te verouderd zijn is het misschien de moeite om ze te veranderen. Zo heb jij er snel geniet van én rendeert het nog eens ook. - Kijk de vergunningen na
Op die manier vermijd je dat jij in de toekomst met een onreglementaire aanbouw en de daarbijbehorende afbraakkosten zit.