Volg hier de Online info-sessie ‘Het Geheim Van Een Verbouwing Zonder Stress En Teleurstelling’

Hoeveel lichtsterkte of lumen heeft elke kamer juist nodig?

Om de gepaste sfeer in elke ruimte te krijgen is het belangrijk te weten hoeveel lichtsterkte (=lumen) elke kamer nodig heeft. Prioritair zijn natuurlijk de soorten lampen én de hoeveelheid ervan. Op quasi elke verpakking van armaturen en lampen kan je daarvoor de nodige informatie terugvinden. Hieronder geven wat interieuradvies: een kleine handleiding over hoe je die informatie juist moet lezen.

Parameters

Lichtsterkte van de bron zelf wordt uitgedrukt in lumen en staat op verpakkingen afgekort als lm. Elke ruimte heeft een bepaald aantal lumen nodig: want in een keuken of badkamer is er meer licht nodig om in de spiegel te kijken en om je werkvlak uit te lichten, maar in de leefruimte en slaapkamer is veel licht minder nodig – de juiste hoeveelheid sfeerlicht natuurlijk des te meer.
Zo kunnen we een aantal parameters opstellen waarvan de lumen per ruimte afhankelijk zijn:

  • De invalshoek van het buitenlicht
  • Het aantal ramen
  • De gewenste lichtsterkte
  • De grootte van de ruimte
  • De hoogte van het plafond
  • De kleur van de muren en plafond
  • Het type lamp
  • De plaats van installatie

Er bestaat een wiskundige formule om lumen te berekenen, maar die saaie materie gaan we jullie besparen. We willen ons interieuradvies verstaanbaar houden. Het belangrijkste is dat je weet hoeveel licht je gemiddeld nodig hebt want je wil natuurlijk genoeg kunnen zien. Met andere woorden: hoeveel lumen heb je nodig per ruimte?

Badkamer

Hier heb je het meeste licht nodig om hygiënische taken te verrichten, van 2.000 tot 4.000 lm. Aan de spiegel heb je uiteraard de meeste lumen nodig want je moet jezelf goed kunnen zien natuurlijk.

Keuken

Hier gebeuren veel handelingen dus daarom is het belangrijk om ook hier voldoende licht te hebben, dit zorgt voor veiligheid – vooral boven werkblad en fornuis. 5.000 tot 10.000 lm.

Zithoek en eetkamer

De leefruimte moet zowel sfeervol als gezellig zijn en heeft daarom niet zoveel licht nodig, dus in verhouding ook minder lumen. Liefst een dimbare lamp tussen 3.000 en 6.000 lumen.

Slaapkamer

Hier is het aantal lumen afhankelijk of er al dan niet een bureau aanwezig is. Wanneer de kamer louter als slaapkamer wordt gebruikt, voorzie je best tussen de 2.000 en 4.000 lumen.

Bureau

Ook hier heb je wat licht nodig, dus ook weer genoeg lumen. De gewenste lichtsterkte ligt hier tussen de 3.000 en 6.000 lm.
Neem nu bijvoorbeeld de E27-bulb van Muuto heeft ‘slechts’ 160 lm, dus als je deze wil gebruiken als functionele verlichting moet je er al een heel aantal van ophangen – of je zal moeten werken met extra spots.

Keuze

Bij de keuze van je lampen moet je vooral slim kiezen: een ledlamp bevat gemiddeld meer lumen dan een gloeilamp. Hoe hoger de wattage, des te meer lumen in de lamp. Niet alleen het aantal lumen moet je bekijken, maar ook de Kelvin-waarde ga je best na. Hoe hoger deze waarde, hoe koeler het licht (de kleurtemperatuur). Bij ledlampen wordt de Kelvin uitgedrukt in 3 kleurtemperaturen:

Warm wit = 2700 – 3000 kelvin

Normaal wit (daglicht) = 4000 – 4500 kelvin

Koud wit = 6000 – 6500 kelvin

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel.

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel. Wij geloven erin dat een verbouwing zonder stress en gedoe mogelijk is en doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat een renovatie zo soepel mogelijk verloopt. In dit blog hebben we de zes belangrijkste punten waarmee wij verbouwen zonder stress mogelijk maken op een rijtje gezet, maar we doen dit op nog veel manieren! Wil je daar meer over te weten komen? Download dan nu ons gratis e-book ‘De 5 Sleutels Voor Een Stijlvolle Woningrenovatie’.

Gerelateerde artikelen