Renoveren: het is altijd een flinke stap, waar veel bij komt kijken. Er kan ontzettend veel goed gaan, maar ook ontzettend veel misgaan. Een goede voorbereiding en een duidelijk beeld van jouw prioriteiten kunnen voorkomen dat jij achteraf ontevreden bent met het resultaat. Om je hierbij te helpen leggen we je in dit blog uit hoe je een prioriteitenlijst maakt voor je renovatieplannen, waarin je woonergernissen, woonwensen en voorkeuren voor een verbouwpartner zijn opgenomen.
Inhoud
Creëer overzicht met een prioriteitenlijst
Wanneer je plannen hebt om te renoveren is het handig om een prioriteitenlijst te maken. Op deze lijst zet je zowel de grootste woonergernissen die je wilt rechttrekken als de woonwensen die je wilt realiseren. Op deze manier creëer je snel een overzicht van de zaken die je graag wilt aanpakken om te bepalen waar je de focus wilt leggen tijdens de renovatie. Wanneer je een prioriteitenlijst maakt, is het verstandig om je eerst te concentreren op het maken van een lijst van de grootste ergernissen die je ervaart in jouw woning. Daarna ga je aan de slag met het opschrijven van je woonwensen.
Stap 1. De grootste ergernissen in je huis: waar moet je echt iets aan doen?
Merk je bijvoorbeeld dat je moedeloos wordt van je vloer die nooit echt schoon lijkt? Dan is dat een belangrijk punt voor op de ergernissen lijst. Je zult waarschijnlijk merken dat het niet al te veel moeite kost om dat lijstje aan te vullen, en soms kan de lengte ervan overweldigend zijn. Daarnaast kan de ene ergernis leiden tot de andere, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet en het moeilijk wordt om prioriteiten te stellen. Tenzij je een onbeperkt budget hebt, moet je bepaalde zaken mogelijk uitstellen of zelfs schrappen.
Andere voorbeelden van woonergernissen kunnen zijn:
- Een gebrek aan opbergruimte
- Een gebrek aan natuurlijk licht
- Een onpraktische woonindeling
Het is aan jou de taak om eens rustig te gaan zitten, de volledige lijst in je op te nemen en aan de hand daarvan de drie grootste ergernissen te markeren. Hieraan ga jij prioriteit geven.
Stap 2. Jouw wensen voor maximaal wooncomfort op een rijtje
Nadat je jouw grootste ergernissen op een rijtje hebt staan, is het tijd voor het leukere onderdeel: de wensenlijst. Je kunt hier natuurlijk helemaal in opgaan. Misschien heb je al verschillende Pinterest-borden vol staan met inspiratie voor als het moment daar zou zijn.
Ook voor deze wensenlijst maak je een top drie van wat je het liefste wilt veranderen om jouw wooncomfort te verrijken. We begrijpen dat evalueren van een wensenlijst, waar mogelijk meer dan dertig zaken op staan, een flinke uitdaging kan zijn. Onze tip: leg telkens twee wensen naast elkaar en kies degene die je het meeste aanspreekt. En zo ga je het rijtje af. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om een leeshoek of meditatieplek te creëren waarin jij je terug kunt trekken, of ga je toch liever voor een surround-systeem voor de TV?
Andere voorbeelden van woonwensen zijn:
- Een moderne badkamer en/of keuken
- Ruimtelijkheid door middel van open woonruimtes
- Duurzame woonoplossingen, zoals het plaatsen van een warmtepomp of zonnepanelen
Indien je een ruimer budget hebt, kun je ook een uitgebreidere lijst maken. Waar het om gaat, is dat je inzicht krijgt in jouw prioriteiten en daarbij het verschil tussen de hoofd- en bijzaken duidelijk in kaart brengt.
“Waar het om gaat, is dat je inzicht krijgt in jouw prioriteiten en daarbij het verschil tussen de hoofd- en bijzaken duidelijk in kaart brengt”.
Heidi Van Sebroeck
Stap 3. Wat verwacht je van de partijen waarmee je samenwerkt?
Nu je jouw grootste woonergernissen en -wensen in kaart hebt gebracht, is het tijd om te kijken naar de volgende stap. Om je renovatieplannen uit te kunnen voeren, heb je in de meeste gevallen te maken met derde partijen. Ook hierbij is het belangrijk dat je prioriteiten stelt bij de verwachtingen die je hebt.
Zo kan het heel vervelend zijn wanneer er slecht gecommuniceerd wordt. De aannemer is onbereikbaar, de planning wordt te pas en te onpas gewijzigd zonder het door te geven of er worden achteraf kosten in rekening gebracht die van tevoren niet besproken zijn. Zorg dus dat je weet wat je absoluut niet wilt en doe hierin geen concessies wanneer je zoekt naar een verbouwpartner.
Anderzijds is het ook fijn om te weten wat je wél kunt waarderen. Wil je bijvoorbeeld liever zelf klussen zodat de renovatiekosten lager blijven? Of wil je liever ontzorgd worden en zo min mogelijk met de verbouwing te maken hebben buiten de afspraken rondom tijd en budget?
Zodra dit helder is, zal je zien dat je voor het type verbouwpartner over het algemeen op een van deze drie methodes uitkomt:
- Je focust op de goedkoopste aanbieder en steekt graag zelf de handen uit de mouwen.
- Je kiest voor een interieurbureau met een specifieke huisstijl met daarnaast losse aannemingspartners. Hierbij kies je voor vrijheid in het kiezen van je vakmannen waarbij ontwerp en aanneming losstaan van elkaar.
- Je wilt ontzorgd worden. Je volledige verbouwtraject wordt door één firma opgevolgd, van het ontwerp tot aan de uitvoering. De verantwoordelijkheid ligt hier slechts bij één partij.
Tot slot
Het maken van lijstjes rondom jouw ergernissen en wensen en hierin de prioriteiten vinden dwingt je om kritisch te na te denken over wat écht belangrijk is voor jouw ideale woonplek. De top drie van urgente woonergernissen helpt je te focussen op waar je als eerste wat aan wilt doen. En de drie woonwensen geven jou inzicht in de elementen die jouw woning omtoveren tot jouw droomplek. Beide lijstjes helpen je met het stellen van prioriteiten, zeker als je te maken hebt met beperkingen in budget of tijd.
Door deze methode ook toe te passen op de factoren waar je mee te maken kunt krijgen met je verbouwpartner, zorg je ervoor dat je precies weet wat je kunt verwachten tijdens jouw renovatie en voorkom je onverwachte teleurstellingen.