Het lijkt een hachelijke taak om met je renovatie de badkamer in je woning van plaats te veranderen. Toch is het niet zo’n hele onderneming als je zou denken, integendeel! Mits wat goed denk- en rekenwerk kan je makkelijk zo’n verhuis regelen, zonder je budget uit het oog te verliezen of maanden te moeten douchen in de tuin.
Location, location, location
Vooraleer je het bad begint uit te breken moet je eerst goed nadenken waar je dat bad precies wilt plaatsen. De meest voor de hand liggende locatie is pal boven je keuken. Dat is geen lukraak gekozen locatie, maar wel een weloverwogen plaats: je zit dicht bij de leidingen en zult minder materiaal en werkuren moeten betalen. Je moet er ook geen nieuwe doorheen je huis trekken, wat het breekwerk tot een minimum beperkt. Als je niet alleen je badkamer wilt renoveren overleg je best met een interieurarchitect over de indeling van je ruimtes.
Inrichting
Diezelfde interieurarchitect kan je tevens veel tips geven over de inrichting van je nieuwe badkamer. De huidige trend is het laten vallen van een bad in functie van een grote inloopdouche, al moet je zo’n dingen wel over de jaren heen zien. Als je dus een kinderwens hebt, is zo’n bad erg handig. Let daarbij wel op dat de vloerconstructie zo’n gevuld bad (inclusief volwassen persoon) kan houden.
Budget
Bovendien moet je realistisch blijven bij de renovatie van je badkamer. Hou telkens je budget in het achterhoofd en onderschat daarbij geen enkele kost zoals materialen, het breekwerk en alle toestellen. Een goede indicatie van de totaalprijs is de prijs van alle toestellen samen vermenigvuldigd met 2,5.
Iets waar je ook over moet nadenken is de coördinatie van je project. Deze kan je volledig in handen geven van een totaalaannemer of kan je zelf doen. Het voordeel van de totaalaannemer is dat alle vakmannen elkaar in sneltempo kunnen opvolgen waardoor je renovatie op slechts enkele weken tijd klaar zal zijn. Wanneer je zelf vakmannen zoekt komt het wat voordeliger uit, maar duurt het vaak wat langer omdat ze elkaar vaak niet op het perfecte moment kunnen vrijmaken/afwisselen. Je speelt bovendien ook wat tijd kwijt met het communiceren naar verschillende mensen, terwijl je bij een aannemer één vast aanspreekpunt hebt.