Volg hier de Online info-sessie ‘Het Geheim Van Een Verbouwing Zonder Stress En Teleurstelling’

Hoeveel tijd kruipt er écht in de opvolging van je werf?

Werf opvolgen

Een renovatie of (ver)bouwproject in goede banen leiden: dat klinkt misschien als iets wat je er zelf nog wel bij kan nemen. Zeker als je zelf het overzicht wil houden en het budget liever strak in handen houdt. Maar weet je ook hoeveel tijd het precies kost om je werf op te volgen?

De werkvoorbereiding is nog maar de start. Wanneer de werken écht beginnen, komt er veel meer bij kijken dan af en toe eens langslopen. Om je te helpen inschatten of je agenda daar ruimte voor laat, lijsten we hieronder de vijf grootste tijdsinvesteringen op. Heb je voldoende vakantiedagen, of zal je wellicht je weekends moeten opofferen? Tijd om daar even realistisch naar te kijken. Zeker als je overweegt om zelf je werf op te volgen tijdens je renovatie.

1. Planning updaten en controleren

planning updaten werf opvolgen

Een planning opmaken is één ding, maar zorgen dat iedereen zich eraan houdt? Dat vraagt een dagelijkse opvolging. Voor de werken starten, bel je alle betrokken partijen op om de planning te herbevestigen. Ga er niet zomaar vanuit dat alle partijen zich netjes aan de planning houden die in het contract/de offerte opgesteld staat. Bellen is de snelste optie voor een directe bevestiging.

Houd in de gaten van welke partijen je een bevestiging ontvangt, wie je opnieuw moet contacteren en bevestig alles nog eens per mail. Geloof ons: zelfs als klant ontkom je niet aan trekken en sleuren. Zelfs bij vakmannen die écht hun vak kennen is een heldere communicatie niet altijd vanzelfsprekend.

Zijn er verschuivingen? Dan moet je je planning aanpassen en alle betrokkenen opnieuw op de hoogte brengen. Een kleine wijziging kan vaak al grote gevolgen hebben.

Ingeschatte tijdsbesteding: enkele werkdagen verspreid over de werfperiode.

2. Opvolgen van de individuele bouwloten

Aan het begin van elk bouwlot geef je de vakman een rondleiding aan de hand van het ontwerp en de offerte. Tussen opmaak en uitvoering zit vaak aardig wat tijd. Alles nog eens samen overlopen is dus zeker geen overbodige luxe.

Ook tijdens de uitvoering check je regelmatig of alles volgens afspraak verloopt. Hoeveel tijd je hierin steekt, hangt sterk af van je dagindeling. Kan je voordat je werkdag begint nog snel langsgaan? Dan kan het net haalbaar zijn. Het is voordelig dat de meeste aannemers om 07:00 van start gaan, wat je enige speling geeft in de ochtend. Uiteraard kun je de bespreekpunten de avond van tevoren al op een rijtje zetten zodat de bespreking des te vlotter verloopt.

Ingeschatte tijd: 5 à 10 uur per week.

3. Terugkerende werfvergaderingen

werf opvolgen

Buiten de opvolging per bouwlot is er ook de algemene coördinatie. Deze coördinatie tussen bouwloten gebeurt vaak tijdens de werfvergaderingen. Dat is het moment waarop je het beste bij kunt sturen en ervoor zorgt dat iedereen weer dezelfde richting op kijkt. Je stemt de planning af, bespreekt obstakels en denkt samen in oplossingen. Dit is goed om het overzicht te bewaren en de teamspirit hoog te houden.

Het is verstandig om na elke werfvergadering een samenvatting van de besproken punten te maken en deze naar alle betrokken partijen te mailen zodat je hier later op kan terugvallen indien nodig.

Ingeschatte tijd: om de 2 à 3 weken een werfvergadering van 1,5 à 2 uur inclusief verslag.

4. Nazicht van facturatie

De financiële kant vraagt ook enige aandacht. Zorg dat je voldoende ruimte inplant om facturen te controleren door offertes te vergelijken met uitgevoerde werken en meerwerken goed in de gaten te houden. In een ideale wereld dient meerwerk voorafgaand te worden voorgelegd ter goedkeuring, maar toch komt het vaak voor dat deze opduiken in de eindfactuur. 

Check daarom altijd of deze meerwerken terecht zijn en spreek je aannemer daarover aan. Doe dit wel altijd op een positieve manier om de bereidwilligheid van je aannemer te vergroten. Krijg je geen gehoor? Dan is het tijd om je contractvoorwaarden er even bij te nemen.

Ingeschatte tijd: 1 à 2 uur per week

5. De oplevering

Zodra een bouwlot afgerond is, volgt de oplevering. Je noteert de openstaande punten in een verslag zodat je deze op kunt volgen totdat alles effectief is afgewerkt. Dat laatste stukje vraagt vaak het meeste volharding: nabellen, herinneren en opvolgen tot alles écht in orde is. Zo maak je van de oplevering een echt sluitstuk van je renovatie.

Laat je bij de oplevering bijstaan door iemand met expertise in de bouwsector. Zo weet je zeker dat het resultaat voldoet aan de verwachtingen en dat je ook krijgt waar je recht op hebt. Een extra paar deskundige ogen voorkomt dat je details mist die later voor frustratie kunnen zorgen.

Ingeschatte tijd: ongeveer één volledige werkdag per bouwlot (incl. vergadering, verslag en opvolging).

Tot slot

Zelf je werf opvolgen is zeker een optie, maar onderschat de tijdsbesteding niet. Het is meer dan alleen even de werken in het oog houden. Het vraagt structuur, opvolging en beschikbaarheid. Gaat het je lukken om dit te combineren met je job, je gezin en je privéleven?

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel.

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel. Wij geloven erin dat een verbouwing zonder stress en gedoe mogelijk is en doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat een renovatie zo soepel mogelijk verloopt. In dit blog hebben we de zes belangrijkste punten waarmee wij verbouwen zonder stress mogelijk maken op een rijtje gezet, maar we doen dit op nog veel manieren! Wil je daar meer over te weten komen? Download dan nu ons gratis e-book ‘De 5 Sleutels Voor Een Stijlvolle Woningrenovatie’.

Gerelateerde artikelen