Verbouwen wordt vaak geassocieerd met een periode van stress en onrust. Dat is ook niet gek, want er komt veel bij kijken en er moet veel geregeld worden. Toch kun je de stress tijdens de verbouwperiode minimaliseren door jezelf goed voor te bereiden en door een verbouwpartner te kiezen die bij jou past. In dit blog geven we je inzicht in 5 manieren waarop wij onze klanten ontzorgen, waardoor verbouwen zonder stress mogelijk is.
Inhoud
1. Tekortkomingen in het ontwerp worden voorkomen
Bij InterieurKabinet starten we elk renovatieproject op met zowel de design- als de technische afdeling. Hierdoor ben je verzekerd dat de ontwerpideeën op papier ook daadwerkelijk haalbaar zijn op technisch gebied. Deze werkwijze heeft een positieve invloed op drie vlakken, die we hieronder nader toelichten.
Naast het visuele plaatje wordt er ook gekeken naar de technische kant
Er wordt niet enkel rekening gehouden met het visuele plaatje, maar ook met de technisch noodzakelijke ingrepen die moeten te gebeuren. Het kan zijn dat je woning op bepaalde gebieden wat begint te verouderen. Je wilt graag slijtageproblemen aanpakken, maar ook een fijne woonflow én een interieurstyling. Deze make-over van je huis wil je dan ook in één keer goed doen, in plaats van dat je steeds met ad hoc oplossingen moet komen.
Ook wanneer je wilt renoveren met oog op de toekomst, denk aan verduurzamen en energiezuinige ingrepen, is het mooi meegenomen als de techniekexperts zich ook vanaf het begin over het dossier buigen, zodat de impact van deze ingrepen direct in het ontwerp mee worden genomen.
Ook wanneer je al wel weet dat je in de toekomst bepaalde renovaties uit wilt laten voeren, maar daar nu nog niet het budget voor hebt, is het belangrijk dat zowel de ontwerpers als de techniekexperts daar al wel rekening mee houden. Stel je wilt graag een hybride warmtepomp in de toekomst. Dan is het cruciaal om, ook als je nu nog niet voor de installatie kiest, in het ontwerpplan al wel een plaatsje te reserveren voor de warmtepomp. Deze neemt namelijk best wat ruimte in beslag.
Een woning heeft meer mogelijkheden dan je denkt
Wanneer we weten hoe je woning bouwtechnisch in elkaar zit, kunnen we alles goed doordenken en het maximale uit de woning halen. Het zou erg jammer zijn als de potentie van je woning niet optimaal wordt benut, omdat een ontwerper twijfelt of iets al dan kan of mag.
Je woning is vaak ook veel ruimer dan je denkt. Door verloren gangen en hoeken te verbinden, kan je veel vierkante meter winnen. Je hebt alleen wel de technisch knowhow nodig om te weten hoe dit kan. Zo kan het zijn dat er stabiliteitsingrepen doorgevoerd moeten worden, wat geen probleem is als je weet wat je doet!
Je plan kan er ook echt komen!
Niets is zo erg als je maandenlang te verheugen op een voorontwerp, dat in de praktijk niet realiseerbaar blijkt te zijn. Wanneer ontwerpers en werfleiders echter samenwerken vanaf het begin worden ontwerpplannen realistischer en praktischer. Dit zorgt ervoor dat de esthetische visie van de ontwerper naadloos geïntegreerd wordt met de technische en structurele mogelijkheden van de bouwplaats.
2. Kosten en baten omtrent thuis wonen worden afgewogen
Veel mensen kiezen ervoor om in hun huis te blijven wonen tijdens de werken. Ze staan echter vaak onvoldoende stil bij de consequenties. Of ze onderzoeken onvoldoende of uit huis trekken ook een optie kan zijn.
Wij zetten de voor-en nadelen van beide keuzes op een rij voor je en gaan hierbij uit van een grondige renovatie, dus niet alleen het opknappen van een slaapkamer pimpen ;-). Bij InterieurKabinet maken we altijd samen met jou verschillende afwegingen, zodat je de garantie hebt dat je hierin een goede keuze maakt en zo verbouwen zonder stress mogelijk wordt.
Voordelen in huis blijven wonen
Thuis blijven wonen is vaak fijn omdat de ligging mogelijk ideaal is voor je werk of de school en hobby’s van je kinderen. Of misschien heb je huisdieren die niet ergens anders terecht kunnen.
Bij een verbouwing hoef je niet je volledige woning te ontruimen. Je kunt je meubels en toebehoren ook tijdelijk verplaatsen om te voorkomen dat je een verhuisbedrijf moet inhuren en je alles tijdelijk ergens anders moet opslaan.
Thuis blijven wonen is fijn wanneer je een echt gewoontedier bent. Stiekem zijn we het allemaal, maar voor sommige mensen is het emotioneel geen prettig vooruitzicht om maandenlang ergens anders te wonen. Ze zijn gehecht aan hun woonplek en het vooruitzicht om tijdelijk te verhuizen schrikt hen af.
Nadelen in huis blijven wonen
De verbouwperiode duurt doorgaans langer omdat er in fases wordt verbouwd. Je begint bijvoorbeeld met het renoveren van de slaapkamers en badkamer op de eerste verdieping, en daarna ga je verder met de benedenverdieping met nieuwe keuken. Het is immers lastig om comfortabel in huis te blijven wonen wanneer je moet leven zonder badkamer én keuken.
Daarnaast is in huis blijven wonen duurder, al zou je dat misschien niet verwachten. Zelfs als je een paar maandenlang een andere woning moeten huren, compenseert dit de meerkosten van een gefaseerde verbouwing niet. Vakmannen halen minder rendement omdat ze in verschillende tussenstappen moeten werken en omdat ze er rekening mee moeten houden dat het huis wordt bewoond. Ook zijn er extra maatregelen nodig om de werfzone af te bakenen en voor een veilig omgeving te zorgen.
Tenslotte verstoort in je huis blijven wonen je dagelijks leven. Op het moment dat je van de oude situatie overgaat naar de nieuwe, kan je mogelijk voor enkele uren tot een paar dagen met een technische onderbreking zitten, zoals water, elektriciteit en verwarming. Daarnaast zal je ook (beperkt) last hebben van werfijver als je in huis blijft wonen. Denk aan lawaai, ‘vreemde’ mensen over de vloer en stofhinder.
Voordelen elders intrekken tijdens de verbouwing
Ergens anders wonen vermindert stress. Je bent weg van de bouwplaats en wordt niet dagelijks geconfronteerd met rommel en lawaai. Je ervaart echt de ontzorging, omdat je niet met je neus op de feiten zit.
Meestal is ergens anders wonen goedkoper, omdat de verschillende bouwpartners meer rendement halen en de werkinrichting minder ingrijpend is. Zelfs als je de tijdelijke huurkosten in rekening neemt.
De doorlooptijd is korter, omdat aannemers efficiënter kunnen werken. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat geen rekening hoeven te houden met de dagelijkse routine van de bewoners.
Je hebt een betere kwaliteit van leven tijdens de verbouwingsperiode. Je kan je normale dagelijkse routine voortzetten zonder de hinder van renovatiewerkzaamheden.
Nadelen elders intrekken tijdens de verbouwing
Het verhuizen zelf kan stressvol zijn, vooral als het gaat om het vinden van een geschikte tijdelijke woning.
Het kan ontwrichtend zijn om uit je vertrouwde omgeving te zijn. Dit geldt vooral voor gezinnen met kinderen of huisdieren.
Er kunnen extra logistieke uitdagingen zijn, zoals opslag van meubels en aanpassingen in het dagelijks heen en weer reizen tussen je werk, de school en je verblijfplaats.
Ontzorgen staat bij ons voorop
Welke van bovengenoemde keuzes je ook maakt, we ontzorgen je hier maximaal in.
- Blijf je in huis wonen? Dan kunnen we voor een tijdelijk keuken- en badkamervoorziening zorgen. Ook nemen we de nodige maatregelen om de werfoverlast te minimaliseren.
- Besluit je elders te gaan wonen? Dan kunnen we assisteren bij het ontruimen van je woning, tot het inschakelen van een opruimcoach toe.
Je hoeft dus niet zomaar een keuze te maken. Je kunt echt leunen op onze expertise en zodoende een correcte afweging maken.
3. Een ontwerper, met wie je een klikt hebt, zet jouw woonwensen centraal
Het is erg belangrijk dat je met een ontwerper kan samenwerken die de nodige ervaring heeft met jouw type renovatie én waarmee je een persoonlijke klik hebt. Je werkt immers toch een aantal maanden vrij intensief samen, waarbij de ontwerper een stukje in je persoonlijke levenssfeer ‘binnendringt’ door bijvoorbeeld bij je thuis over de vloer te komen om te vragen wat jij belangrijk vindt in je manier van wonen. Bovendien is de kans ook groot dat jullie het ook over financiële kwesties gaan hebben, wat een gevoelig onderwerp kan zijn voor sommigen. Vertrouwen en het hebben van een klik is dus cruciaal.
Het is ook fijn als een ontwerper naar jouw stijl kan werken. Vaak wordt er te veel gekeken naar het visuele plaatje en de trend op dat moment, en te weinig naar wat er voor de eigenaar van de woning nodig is. Je wilt hoogstwaarschijnlijk geen stijl die je na twee jaar alweer beu bent of niet bij je vindt passen.
Wat we zien gebeuren in de ontwerpwereld is dat er één iemand met de scepter zwaait, en de andere teamleden die ideeën uittekenen. Bij InterieurKabinet hoef je daar niet bang voor te zijn. Ons ontwerpteam bestaat uit mannen en vrouwen met een diverse achtergronden en visies. Zo kunnen wij je garanderen dat je echt maatwerk krijgt en voorkomen we ‘copy-paste’-interieurs.
4. We stellen een renovatievisie vast voor de komende jaren
Denk je aan visie, dan denken wij aan een masterplan. Een masterplan voor een verbouwing is een gedetailleerd dossier dat alle aspecten van je renovatie omvat en een oplossing voor al je woonwensen biedt. Een masterplan richt zich niet alleen op de werkzaamheden die nu gaan gebeuren, maar ook op toekomstige behoeften en mogelijkheden.
Wanneer je een masterplan hebt, voorkom je tussentijds verloren investeringen. De werken die je nu uitvoert, houden altijd rekening met wat later komt. Met een masterplan voorkom dus dat je onnodige werken uitvoert of dat je zaken dubbel moet doen.
Het masterplan omvat vaak je volledige woning, terwijl je de renovatie misschien verdieping voor verdieping aanpakt. Door bijvoorbeeld je badkamer al te voorzien van de nodige wachtleidingen, ondanks dat je deze ruimte later gaat aanpakken, voorkom je dat, als het moment daar is, je een pas gerenoveerde ruimte opnieuw moet openbreken om leidingen te verleggen. Ook zijn er bijvoorbeeld koppels die alvast sanitaire leidingen naar hun zolder trekken, zodat ze daar later een extra douche kunnen installeren voor als de kinderen groter zijn.
Een masterplan helpt ook als je huidige investeringsbudget ontoereikend is. Vanuit een masterplan hou je het totaalplaatje voor de toekomst voor ogen. Je focust op wat wel kan, in plaats van wat niet. Ontwerpen naar budget is niet de oplossing, want dan kijk je enkel naar de korte termijn. Maar je hoeft ook niet alles in één keer uit te voeren. Het is veel belangrijker om in de juiste volgorde te werken en zo ad-hoc oplossingen te vermijden die veel geld kunnen kosten.
In de ontwerpaanbieding houden we rekening met degenen die behoefte hebben aan een masterplan. We focussen daarbij enkel op de ruimtelijke indeling voor de verbouwzones die pas later worden aangepakt, omdat de indeling van de ruimtes veel impact heeft op het verloop van bijvoorbeeld technieken. De kleur van de tegeltjes is dan nog niet belangrijk.
5. Wij werken met ervaren bouwprofessionals
Diploma’s en aanspreektitels op een visitekaartje zeggen niet alles. Toch wil je er zeker van zijn dat je voor jouw renovatie werkt met gediplomeerde vakmensen. Je wilt bij een totaalrenovatie immers niet een hobbyist aan het werk zetten.
Ervaren bouwpartners kunnen door hun opleiding en ervaring efficiënt werken, wat tijd bespaart in het renovatieproces. Ze kunnen problemen snel identificeren en oplossen, wat bijdraagt aan een soepel verloop van het project. Ze zijn vaak op de hoogte van de laatste technieken, materialen en innovaties in hun vakgebied. Hierdoor kunnen zij moderne, efficiënte en duurzame oplossingen bieden.
De bouwsector kent bovendien veel regels en normen, zoals bouwvoorschriften en veiligheid. Gediplomeerde vakmensen zijn op de hoogte van deze regels en zorgen ervoor dat projecten voldoen aan de wettelijke eisen.
Daarom waken wij er altijd over dat we bij InterieurKabinet de nodige expertise in huis hebben. Denk aan ingenieurs, bouwspecialisten, geschoolde arbeiders en interieurarchitecten. En waar we zelf kennis ontbreken, scholen we ons bij en raadplegen we ons uitgebreide netwerk van vakspecialisten.