Zin in een renovatieproject of een pand op het oog dat je wil verbouwen? Superleuk! Al blijft het altijd moeilijk om door het bos de bomen te zien. We sommen tien tips op die je zoektocht naar het perfecte renovatiepand makkelijker kunnen maken.
Inhoud
1) Neem je tijd
Een gehaaste verkoper? De geur van verse koekjes? Laat je niet om de tuin leiden. Neem de tijd om een woning te bezoeken. Pak fototoestel, pen en papier, én een lintmeter mee. En iemand die iets van renoveren kent om de verbouwkost in te schatten – een Interieurkabinet-medewerker bijvoorbeeld 😉
2) Let there be light!
Je wilt veel zon en licht in huis? Groot gelijk. Bezoek de woning daarom zeker op klaarlichte dag en ga ook eens in de (voor)tuin staan om de oriëntatie te checken. Je wilt natuurlijk niet dat de buren inkijk hebben…
3) Check de isolatie van de woning
Heb je je in eerste instantie laten charmeren door enkele puike foto’s van de woning? Dan is het nu tijd voor een grondige inspectie: Hoe zit het met de isolatie en het schrijnwerk? Is er al dubbele beglazing? En sluiten de ramen goed? Zijn er vochtproblemen? Is het dak goed onderhouden? Slechts enkele vragen voor op je checklist!
4) Check dan de energie en technieken
Na de isolatie is het tijd aan de technieken.
Is er een energieprestatiecertificaat (EPC)? Hoe energiezuinig is de woning? Zijn de technische installaties in orde? Elektriciteit, sanitair, verwarming? Hoe wordt er verwarmd?
5) Bekijk het gemeenteplan
Ergens wonen met een prachtig uitzicht over de gemeente? Graag! Maar als de gemeente na enkele maanden start met de bouw van een groot appartementsgebouw aan de horizon, baal je misschien erg hard. Je kan dus best informeren bij de gemeente in kwestie of er sprake is van de bouw van appartementsgebouwen of de wijziging van diverse percelen.
6) Let op de locatie
Het is verstandiger om een minder mooi pand te kopen in een mooie straat, dan een mooi pand in een lelijke straat. Het minder mooie huis kan je namelijk zelf relatief eenvoudig aantrekkelijk maken, maar dat geldt niet voor de hele straat. Of je moet heel vriendelijke buren hebben natuurlijk.
7) Zijn er premies?
Vooraleer je de sloophamer bovenhaalt is het misschien de moeite om eerst wat rond te surfen op premiezoeker.be. Er worden namelijk heel wat premies toegekend voor tal van werken, wat je al meteen een mooi startbudget geeft of wat extra ruimte vrijlaat voor die fancy keuken.
8) Denk aan je wensenlijstje
Een wensenlijstje geeft het nodige inzicht. Want hoe ziet je droomhuis er nu eigenlijk uit? Denk dan niet alleen aan het aantal kamers of de vierkante meters, maar ook of je een rijhuis of vrijstaande woning wil, of je de stad uit wil, of je een nieuwbouw of renovatieproject wil… Met dat lijstje in het achterhoofd kan je alvast enkele nuchtere keuzes maken.
9) Haal je glazen bol boven
De toekomst voorspellen is geen exacte wetenschap, maar een beetje giswerk kan wel handig zijn bij de keuze van je woning. Nadenken waar je over vijf of tien jaar staat kan namelijk een heuse impact maken: Komt er een kleine spruit bij? Of gaan de kinderen binnenkort de deur uit? Denk je dat je meer gaat thuiswerken?
10) Verken de buurt
Snuif de sfeer op! Zie je jezelf hier elke dag thuiskomen na je werk? Is het een leuke buurt om in rond te fietsen of om een straatfeest te organiseren? Zie je jezelf hier al wonen?