In dit artikel geven we inzicht in de meerwaarde die een interieurarchitect kan bieden. Wat doet een interieurarchitect precies? En welke voordelen heeft het werken met een interieurarchitect?
Laten we bij het begin starten, namelijk je woonergernissen. Misschien loop jij ook tegen één van onderstaande woonsituatie aan? Of een combinatie ervan? We zetten alvast een aantal vaak voorkomende woonergernissen- en twijfels op een rij.
Inhoud
De flop-zeven die leidt naar een interieurarchitect
Ergernis 1:
Je woning voelt gedateerd, maar je hebt zelf geen inspiratie om deze op te knappen. Of je wordt overspoeld door trends en stijlen, waardoor je niet weet wat te kiezen. Ook uit angst dat je voor een look&feel kiest die je binnen x jaar alweer beu bent.
Ergernis 2:
Je komt ’s avonds thuis en kan niet echt ontspannen in je eigen huis. Je kan er niet echt de vinger op leggen waardoor het komt, maar het voelt niet als thuiskomen.
Ergernis 3:
Je wilt een aantal dagen per week thuis werken, maar hebt geen eigen plek om geconcentreerd te zitten. Alle kamers in huis zal al benomen, dus waar moet je die werkplek creëren?
Ergernis 4:
Je leeft in de winter en zomer met kunstlicht omdat je woning natuurlijke lichtinval ontbeert.
Ergernis 5:
Je hebt te weinig plek voor je gezin en jullie leven op elkaars lip. Er is veel verloren ruimte in huis aan gangen en verloren hoeken. Maar je ziet niet hoe je deze bij de woning kan betrekken.
Ergernis 6:
Je wilt energetisch ingrepen doorvoeren zoals isolatie en ander type verwarming. Maar je weet niet waar te beginnen. En daarenboven vind je een mooie nieuwe keuken ook wel fijn.
Ergernis 7:
Je hebt een heel wishlist maar versus je investeringsbudget dien je daarin wel keuzes te maken. Maar waar geef je dan prio aan zodat werken in de juiste volgorde gebeuren?
In ieder geval heb je voor jezelf besloten dat je een renovatie niet langer wilt uitstellen. Wat is dan de volgende stap? Teken je zelf een plan en zoek je een aannemer om de werken uit te voeren? Dat gebeurde vroeger meestal wel zo: toen was een interieurontwerp een dienst voor de happy few. De meeste mensen kochten of bouwden ‘gewoon’ een huis. Ze dachten even na over de indeling, die ze schetsten met potlood en papier. Mooi verfje kiezen, leuke meubels erin. And that was it.
Maar met de jaren is ons leven drukker en drukker geworden en willen we echt ontspannen thuis kunnen komen. En als dan je woonflow niet goed zit, kan dat een bron van stress worden. Daar komt nog eens bij dat verbouwen ook bouwtechnisch gezien een stuk complexer is geworden, denk maar aan de keuzemogelijkheden qua warmtepompen, ventilatie en isolatie.
Daarnaast draait onze leefwereld ook rond stijlvol. We hebben boetiekhotels ontdekt. Gaan naar een restaurant om meer dan alleen lekker eten. En conceptstores nemen ons mee in een trendy interieur.
Ga je zelf ontwerpen?
Omdat interieurbeleving zo belangrijk geworden is, bestaat er online een uitgebreid aanbod aan (gratis) interieurtools. Hierdoor worden mensen in de verleiding gebracht om zelf te gaan puzzelen met hun interieur. Immers leuk toch, zo ’s avonds op de bank wat schuiven met wanden en ramen?
En in het begin is het inderdaad leuk. Maar waar mensen vaak in verdwijnen, is het tekenen van 101 varianten. En telkens blijven ze met een gevoel achter dat het nog niet perfect is. Altijd wringt er wel iets, en moet je een compromis sluiten. Of je twijfelt of het bouwtechnisch wel allemaal kan.
Uiteindelijk word je moedeloos van al dat tekenwerk. Hoe vaak je je plan ook draait en keert, je ziet de oplossing niet. Laat het een troost zijn: dat is eigenlijk vrij logisch. We zijn allemaal gewoontediertjes en blijven daardoor in dezelfde situatie ‘hangen’. Het vraagt niet voor niets opleiding en ervaring om met een andere blik naar je woning te kijken.
Of geniet je van de voordelen van een professionele architect?
Daarom kan het bij de 102de tekenpoging goed zijn om iemand mee te laten kijken. Iemand met kennis van zaken die jouw plan van een afstandje overziet. We noemen drie voordelen van een interieurarchitect.
1. Een interieurarchitect komt met nieuwe invalshoeken
Een interieurarchitect houdt niet enkel rekening met jouw noden en wensen, maar verruimt ook je blik. Nieuwe inzichten en out-of-the-box-concepten maken dat de puzzel wel op zijn plaats valt. De ontwerper heeft – in tegenstelling tot de meeste mensen – geen emotionele band met het gebouw.
Als huiseigenaar ben je grotendeels een gewoontedier in je huis. We houden allemaal van wat vertrouwd is. En daarom draaien we ook vaak in rondjes als we zelf plannen tekenen. Via een interieurarchitect kom je in aanraking met nieuwe invalshoeken. En krijg je oplossingen te zien die je waarschijnlijk zelf niet had kunnen bedenken. Een ontwerper biedt ook een andere invulling van de ruimte(s) dan je in eerste instantie zou verwachten.
2. Een interieurarchitect werkt een masterplan uit
Heb jij ook al ad hoc interventies gedaan in je woning om de grootste ergernissen alvast recht te trekken? Grote kans dat je deels verloren investeringen doet. Dat komt doordat je geen totaalplaatje voor ogen hebt – wij noemen dat een masterplan. De werkzaamheden gebeuren in de verkeerde volgorde en vormen niet altijd de beste oplossing voor je probleem. Trial and error. Werk je met een interieurarchitect samen, dan kan hij of zij voor jou zo’n masterplan uitwerken.
Masterplan voor een gefaseerde verbouwing
Een masterplan helpt bij een gefaseerde verbouwing. Zo’n fasering kan interessant zijn als je in je huis wil blijven wonen tijdens de werken.
Stel dat je keuken én badkamer tegelijk wilt aanpakken. Maar toch in huis wilt blijven wonen. Dan is het niet handig dat je tegelijk zonder keuken zit én zonder badkamer. In dat geval raden wij aan het ene na het andere te renoveren. En dat lukt als in een totaalplan bijvoorbeeld alle technieken zijn opgenomen.
Immers niets zo erg als weer moeten boren en afbreken in een pas gerenoveerde keuken, omdat je nog met technieken moet passeren van de badkamer die je in de volgende fase aanpakt.
Masterplan om kosten te spreiden
Door een masterplan kan je ook kosten spreiden in de tijd. Als je duidelijk hebt welke werken eerst moeten gebeuren, kan je de volgende fase een paar jaar later doen. De reden is eigenlijk dezelfde als bovengenoemde. Als je zorgt dat alle toekomstige technieken makkelijk kunnen worden aangesloten, hoef je niet te gaan breken in ruimtes die al gerenoveerd zijn. En je voorkomt dat je investeringen 2 keer moet doen.
Stel dat je buitenschrijnwerk vervangt door een meer isolerende versie. Binnen 5 jaar bedenk je dat je de raamopening toch ook liever had opgeschoven, omdat er dan plek is om een keukenwand van muur tot muur te plaatsen. Als je dit vooraf in een masterplan uitwerkt, kan je verloren kosten voorkomen.
3. Een interieurarchitect maakt ook een uitvoeringsplan voor vakmannen
Een interieurarchitect is niet enkel gespecialiseerd in het bedenken van een mooi interieurconcept. Hij of zij verstaat ook de kunst om alles duidelijk op papier te krijgen voor de uitvoerders. Denk maar aan maatvoering, specificaties omtrent vloeropbouw en positioneringtechnieken.
Plannen zijn nodig om te communiceren met de bouwheer, maar ook met de aannemers en vakmannen. Zo heb je garanties dat de verbouwing ook wordt uitgevoerd zoals je je het voor ogen hebt.
Charles Eames, de bekende designer, zegt dat mooi:
‘The details are not the details. They make the design.’
Een mooie uitlijning van een wand op een doorkijk naar de tuin, maakt van je woning een goed zittend maatpak. En dat bereik je alleen met een goed patroon, oftewel uitvoeringsplan.
Mocht er een dispuut ontstaan tijdens de werken, dan is het uitvoeringsplan ook een document om op terug te vallen. Immers je kan zo bewijzen dat de aannemer wel degelijk in kennis werd gebracht over bepaalde uitvoeringsdetails.
Tot slot
Of je nu voor een ontwerper kiest of zelf aan de slag gaat, hangt af van de omvang en complexiteit van je project. En ook van je eigen vaardigheden en voorkeuren. Het spreekwoord “schoenmaker blijf bij je leest” is daarbij wel toepasselijk. De meeste huisgenoten hebben niet de tijd en/of kennis om zelf een verbouwplan te ontwikkelen. Als je dus op zoek bent naar expertise en het maximale uit je woning wilt halen, dan raden wij aan met een specialist in zee te gaan.