Volg hier de Online info-sessie ‘Het Geheim Van Een Verbouwing Zonder Stress En Teleurstelling’

Wat is het nut van een interieurarchitect?

Verschijnen er veel vraagtekens in je hoofd bij het woord ’interieurarchitect’? Terecht, het is dan ook een ras apart. Maar wat doen ze juist? En wat drijft hen?” 

(G)een job als een ander

Voor de duidelijkheid: interieurarchitect is een job (én een opleiding). En wat voor één! Het mag dan wel in de creatieve sector zijn, de puntjes worden wel op de ‘i’ gezet. Het is misschien ook wel een gevoelsmatige job… De minder sexy kanten moeten ook uitgevoerd worden. En daarvoor zijn we er natuurlijk ook.

Nu concreet, wat spookt het ras der interieurarchitecten zoal uit? Een interieurarchitect helpt niet alleen te zoeken naar een stijl die bij jou/jullie past, maar ook bij de woning. Het aanbod aan stijlen, kleuren & materialen is legio. De mogelijkheden voor gepaste meubels onoverzichtelijk. Hier is het de taak van de ontwerper om de bomen door het bos te vinden zonder het kostenplaatje uit het oog te verliezen.

Meerwaarde

Als interieurarchitect moet je niet alleen rekening houden met de noden en wensen van de klant, je mag ook de blik van de mensen verruimen. Vernieuwende ideeën en out-of-the-box concepten mogen het ontwerp net dat tikkeltje meer geven. Het is natuurlijk de bedoeling dat de interieurarchitect voor een meerwaarde zorgt. De ontwerper heeft – in tegenstelling tot de meeste klanten – geen emotionele band met het gebouw. We zijn allemaal gewoontediertjes, we houden van wat vertrouwd is; Als interieurarchitect breng je de klant in aanraking met nieuwe invalshoeken en laat je hen andere oplossingen zien. Dit leidt vaak tot een andere invulling van de ruimte(s) dan de opdrachtgever in eerste instantie zou verwachten. De interieurarchitect kent enerzijds alle regels en verplichtingen, maar durft anderzijds verder te gaan in zijn of haar ideeën dan de opdrachtgever.

(Tekst en) beeld

Een ander belangrijk aspect van de interieurarchitect is zijn of haar manier van ideeën weergeven. Niet iedereen kan zich even goed voorstellen hoe het toekomstig ontwerp er zou uitzien. De ontwerper heeft hier de taak om aan de hand van schetsen, moodboards en plannen het ontwerp visueel over te brengen. Soms wordt er zelfs een 3D-beeld (render) uitgewerkt als voorstelling van de realiteit.

Technische tekeningen

Plannen – en dan zeker de technisch uitgewerkte – dienen niet alleen om te communiceren met de klant, maar ook met de aannemers; de mensen die het ontwerp uitvoeren. Het is dan ook een document om op terug te vallen bij onduidelijkheid of onenigheid. Op de plannen staat ieder klein technisch en esthetisch detail. De interieurarchitect geeft je een overzicht van het totaalproject én van de detailinvulling.

Aangename kennismaking?!

Tot zover de inleiding in de andere wereld van de interieurarchitectuur. Heb je toch nog vragen, aarzel dan niet om ze te stellen. En wil je de interieurarchitect in zijn natuurlijke habitat aanschouwen, maak dan zeker eens een afspraak! Je zal hen kunnen vinden tussen stapels plannen, schetsen & stalen, met stiftvlekken op de vingers en (jawel!) de koffie in de aanslag.

Overweeg je InterieurKabinet als verbouwpartner? Vraag dan een gratis online adviesgesprek aan om te ontdekken wat wij voor jou kunnen betekenen.   

Gerelateerde artikelen