Volg hier de Online info-sessie ‘Het Geheim Van Een Verbouwing Zonder Stress En Teleurstelling’

Welke administratie komt bij verbouwingswerken kijken?

Rome is niet op één dag gebouwd…en je huis (jammer genoeg) ook niet. Al kan je droomontwerp wel op één nacht in je hoofd zitten. Dat er veel bij komt kijken, moeten we je niet meer wijsmaken. Maar hoeveel is dat nu juist? En wat komt er eigenijk allemaal bij je verbouwingswerken kijken?

Vergunning

Wanneer je samenwerkt met een interieurarchitect wordt er al bij de aanvang van het traject al bekeken welke stappen ondernomen moeten worden. Om te beginnen heb je niet alleen voor grote, maar vaak ook voor kleine verbouwingswerken een bouwvergunning nodig. Of heb je geen bouwvergunning nodig, dan val je onder de meldingsplicht (al dan niet met een architect). Dit alles hangt af van verschillende factoren. Een proces waar je interieurarchitect graag vlot samen doorfietst. Architecten, ontwerpers of aannemers moeten zichzelf continu bijscholen over de meest recente reglementering.

Energetische eisen

Krijg je toestemming van de bouwdienst van de gemeente, dan mag je nog altijd niet zomaar je goesting doen. Er zijn een heleboel wetten en eisen waaraan je woning moet voldoen. Zeker op het vlak van energieprestaties, zijn er bepaalde normen die behaald moeten worden. Termen zoals K-peil, U-waarde & R-waarde vliegen je om de oren. Voor je interieurarchitect is dit gewoon part of the job voor zulke verbouwingswerken.

Technieken

Naast de energetische eisen moeten gebouwen ook voldoen aan technische eisen. Zo is niet alles toegelaten op vlak van elektriciteit. In vochtige ruimtes geleden er bijvoorbeeld andere (lees: strengere) regels dan in de rest van je huis. Je kan het zo gek niet bedenken of er is een norm voor: de hoogte van leuningen en balustrades bijvoorbeeld. Maar ook gezondheidseisen moeten in acht genomen worden. Voor de ventilatie van je woning moet per ruimte het debiet van toevoer en afvoer berekend worden. Kort samengevat is er een enorme waslijst aan technische wetten & normeringen, te lang om hier op te sommen. En daarbij, met een interieurarchitect aan je zijde, hoef je hier niet van wakker te liggen. Hij of zij is je aanspreekpunt, je rots in de branding en helpt je graag door de bomen het bos weer te zien!

Ben je benieuwd welke rol InterieurKabinet hierin kan spelen voor jou en jouw project? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in met onze VerbouwCoach.

Gerelateerde artikelen